Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie Baestaens: een belangrijk literair archief

In Letterenhuis vind je sinds 2020 een belangrijke collectie literair archief: ‘de collectie Baestaens’. De privécollectie bevat manuscripten en brieven van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, zoals Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus.

De collectie Baestaens is een belangrijk literair archief dat bestaat uit cruciale stukken uit de Vlaamse literatuur. Niet alleen de unieke stukken zijn opmerkelijk, ook de volledigheid en de samenhang in de collectie is erg bijzonder. In 2020 hadden we de kans om een grote en uitzonderlijke privécollectie te verwerven.

Unieke privécollectie

De privécollectie bevat onder meer manuscripten en brieven van veel grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, zoals Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus. Voor vele hedendaagse kunstenaars en schrijvers gelden deze auteurs nog steeds als referentie.

In de collectie ontdek je cruciale archiefstukken – manuscripten, typoscripten, drukproeven, briefwisselingen, aantekeningen. Het zijn stukken die in veel gevallen nog nooit onder ogen van onderzoekers en biografen kwamen en die een nieuw licht werpen op de literatuurgeschiedenis.

Een greep uit de collectie:

  • Het handschrift van Consciences Kempische roman Rikke-tikke-tak. Het is een van de weinige handschriften van Conscience die het Letterenhuis nog niet bezat.
  • Handschriften van 18 gedichten van Guido Gezelle, wat de Letterenhuiscollectie van Gezelle bijna verdubbelt.
  • Fraaie aanvullingen op het werk van Stijn Streuvels, zoals het handschrift van ‘De zaaidhede’, een voorgepubliceerd stuk uit De Vlasschaard, het handschrift van Kerstwake en vier stadia van Land en leven in Vlaanderen (het handschrift, een typoscript, een verbeterde drukproef en de definitieve tekst).
  • Uitgebreide briefwisselingen van F.V. Toussaint van Boelaere met o.a. Lodewijk van Deyssel, Lode Zielens, Herman Teirlinck en Maurice Gilliams.
  • Vijf ingebonden handschriften van Karel van de Woestijne. Zij maken de handschriftencollectie van deze dichter in het Letterenhuis quasi compleet.
  • Briefwisseling rond een voorpublicatie van Het tankschip van Willem Elsschot en 17 pagina’s van het handschrift.
  • Twee toneelstukken (vertalingen) en een tv-scenario van Hugo Claus.
  • Handschriften van iconische werken van Felix Timmermans, Pallieter, Adagio, Het Kindeken Jezus in Vlaanderen. Op die manier wordt een belangrijke lacune in de handschriftencollectie van het Letterenhuis opgevuld.
  • Bijzonder belangrijke collectie Paul van Ostaijen, voornamelijk daterend uit de Berlijnse periode met 35 handschriften van verhalend proza en gedichten, en een uitgebreide collectie brieven. 

De collectie in het Letterenhuis

Ben je onderzoeker, leerkracht of gewoon geïnteresseerd in deze bijzondere collectie? Je kan de collectie raadplegen via de databank van het Letterenhuis

In de pers

Ook de pers ontging het belang van deze belangrijke aankoop niet.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op het artikel voor een leesbare, schermvullende versie.

Of bekijk de reportage op ATV & beluister het interview met Letterenhuisdirecteur Nele Hendrickx op Klara.

Meld je aan voor de nieuwsbrief