Overslaan en naar de inhoud gaan
Victoriano Moreno voor Letterenhuis Antwerpen

Letterenhuis verwerft belangrijk literair archief

Het Letterenhuis verwerft een belangrijke collectie literair archief: ‘de collectie Baestaens’. De privécollectie bevat onder meer manuscripten en brieven van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, waaronder van Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus.

Slechts heel af en toe krijgt het Letterenhuis de kans om een grote en uitzonderlijke privécollectie te verwerven. Die mogelijkheid diende zich nu aan. Het Letterenhuis is verheugd met de verwerving van de collectie Baestaens: een belangrijk literair archief dat bestaat uit cruciale stukken uit de Vlaamse literatuur.

Niet alleen de unieke stukken die hij aan het Letterenhuis aanbood zijn opmerkelijk, maar ook de volledigheid en de samenhang in de collectie. Het verwerven van deze collectie in zijn geheel is een eenmalige kans, die het Letterenhuis dan ook dankbaar aangrijpt. 

Een unieke privécollectie

De privécollectie bevat onder meer manuscripten en brieven van veel grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, zoals Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus. Voor vele hedendaagse kunstenaars en schrijvers gelden deze auteurs nog steeds als referentie.

De collectie bevat cruciale archiefstukken – manuscripten, typoscripten, drukproeven, briefwisselingen, aantekeningen – die de collectie van het Letterenhuis aanzienlijk aanvullen. Het zijn stukken die in veel gevallen nog nooit onder ogen van onderzoekers en biografen kwamen en die dus een nieuw licht kunnen werpen op de literatuurgeschiedenis.

Een greep uit de collectie:

  • Het handschrift van Consciences Kempische roman Rikke-tikke-tak. Het is één van de weinige handschriften van Conscience, die het Letterenhuis nog niet bezat.
  • Handschriften van 18 gedichten van Guido Gezelle, wat de Letterenhuiscollectie van Gezelle bijna verdubbelt.
  • Fraaie aanvullingen op het werk van Stijn Streuvels, zoals het handschrift van ‘De zaaidhede’, een voorgepubliceerd stuk uit De Vlasschaard, het handschrift van Kerstwake en vier stadia van Land en leven in Vlaanderen (het handschrift, een typoscript, een verbeterde drukproef en de definitieve tekst).
  • Uitgebreide briefwisselingen van F.V. Toussaint van Boelaere met o.a. Lodewijk van Deyssel, Lode Zielens, Herman Teirlinck en Maurice Gilliams.
  • Vijf ingebonden handschriften van Karel van de Woestijne. Zij maken de handschriftencollectie van deze dichter in het Letterenhuis quasi compleet.
  • Briefwisseling rond een voorpublicatie van Het tankschip van Willem Elsschot en 17 pagina’s van het handschrift.
  • Twee toneelstukken (vertalingen) en een tv-scenario van Hugo Claus.
  • Handschriften van iconische werken van Felix Timmermans, Pallieter, Adagio, Het Kindeken Jezus in Vlaanderen. Op die manier wordt een belangrijke lacune in de handschriftencollectie van het Letterenhuis opgevuld.
  • Bijzonder belangrijke collectie Paul van Ostaijen, voornamelijk daterend uit de Berlijnse periode met 35 handschriften van verhalend proza en gedichten, en een uitgebreide collectie brieven. 

De collectie in het Letterenhuis

De collectie zal na verwerving worden ontsloten in de databank van het Letterenhuis en gedeeltelijk worden gedigitaliseerd zodat het materiaal permanent toegankelijk is voor het publiek. Op die manier kan de collectie worden geraadpleegd voor onderzoek, onderwijs en (tijdelijke) tentoonstellingen.

Zelf ziet het Letterenhuis al mogelijkheden voor deze collectie: een aantal stukken van Paul van Ostaijen zullen waarschijnlijk te zien zijn op een tijdelijke tentoonstelling in 2021 over zijn beroemde dichtbundel Bezette Stad, die dan honderd jaar geleden verscheen.

In de pers

Ook de pers ontging het belang van deze belangrijke aankoop niet.  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op het artikel voor een leesbare, schermvullende versie.

Of bekijk de reportage op ATV & beluister het interview met Letterenhuisdirecteur Nele Hendrickx op Klara.

Meld je aan voor de nieuwsbrief