Seckou Ouologuem
Seckou was op z’n dertiende al bezig met spoken word en evolueerde van rap en hiphop naar slam poetry. Hij staat niet enkel zélf op het podium, hij inspireert ook anderen om dat te doen. Hij brengt poëzie naar rusthuizen en gevangenissen en organiseert workshops voor jongeren.
Tegelijk heeft hij ook een prima neus voor talent en waardoor hij de perfecte partner in crime is om de boeiendste opborrelende talenten uit de spoken word scene in het Letterenhuis uit te nodigen.
8 x WORDt
Het Letterenhuis omarmt literatuur in al haar diversiteit en vormen, en dus gingen we in 2012 op zoek naar een manier om ook spoken word artiesten een plek in het huis én in de collectie te geven.
Ondertussen hebben we acht succesvolle edities van WORDt achter de rug. Warme, sprankelende avonden met een enthousiast en betrokken publiek. Telkens tonen rappers, kleinkunstenaars, vertellers, slammers en andere dichters hun kunnen en laten ze een enthousiast publiek proeven en genieten van hun verbale talent.
Ruim 70 artiesten stonden al op het podium, onder andere Mira Bertels, Tourist LeMC, Lisette Ma Neza, Spok, Elisabeth ‘Elli’ Severino Fernandes, Droge Piet, Slongs die van Ons, Sylvie Marie, Said & Salah (ex-NoMobs), Mel Ross & Sem Phi, Maravilha Munto, Anissa Boujdaini, …
WORDt 2020
Een speciaal jaar en dus ook een speciale editie van WORDt: we blikken terug op de 8 vorige edities.
Uit de lange lijst spoken word artiesten die de revue passeerden, nodigen we er zes uit voor een korte performance en een gesprek. We vragen hen wat ze willen meenemen naar de toekomst door materiaal in het Letterenhuis onder te brengen én hun plek in de collectie te claimen. Aantekeningen, een usb met teksten, een cd, een video, … - hoe doen we dat, spoken word bewaren?
Jaouad Alloul
Theatermaker, zanger & performer. Deze chocolatier van opleiding heeft zich van 2009 tot 2014 als vaste waarde in de Belgische drag scene opgewerkt. Als tenor vocalist werd hij in 2014 halve finalist van The Voice van Vlaanderen. Met zijn solovoorstelling ‘De meisje’ toert hij door Vlaanderen.
Giovanni Baudonck
Giovanni Baudonck is acteur, woordkunstenaar en theatermaker. In zijn theaterwerk experimenteert hij met acteren, zang, dans en beweging. Sinds 2013 performt hij ook als woordkunstenaar op talloze podia In België en Nederland. In 2017 werd hij vice-kampioen op het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam.
Lisette Ma Neza
Lisette Ma Neza is slam poetry artiest en filmstudent in Brussel. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Daarnaast droeg ze o.a. bij aan Being Imposed Upon, een boek dat reflecties over zwart zijn én vrouw zijn bundelt.
Sefora Sam
Sesa (Sefora Sam) is een Antwerpse slamdichteres uit Congo die schrijft in het Lingala, het Frans en het Engels. Ze laat zich in haar poëzie inspireren door muziek, emoties en eigen ervaringen. Vier jaar geleden bracht ze haar debuut 'The Thrill of Victory' uit en nu heeft ze met 'The Break Free' een opvolger klaar.
Maravilha Munto
Maravilho Munto is een slamdichteres met teksten die hartverscheurend eerlijk zijn. Haar gedichten zijn ervaringen en emoties die ze met woorden vormgeeft om ze zo met iedereen te delen. Maravilha schrijft over verschillende thema’s, onder andere over empowerment en zelfbeeld. Ze brengt haar gedichten met ritme en overtuiging zodat haar woorden als muziek bij haar publiek aankomen. Ze behaalde de tweede plaats op het Belgisch kampioenschap Slam 2018.
Tom Driesen
Theatermaker, dichter, poetryslammer, battlerapper: Tom Driesen bengelt tussen het podium en het blad. Hij debuteerde in 2010 met de bundel Pizzeriaromantiek, in 2017 verscheen Vaderhanden. In 2015 en 2016 was hij stadsdichter van Turnhout. Als slamdichter heeft hij een ijzersterke podiumreputatie. Hij was finalist van het Belgisch Kampioenschap slam in 2016, halve finalist in het Nederlands Kampioenschap slam in 2018 en dit jaar nam hij deel aan het Europees Kampioenschap.
Praktisch
- De performances zijn ook te bekijken via onze Facebook, Instagram en https://www.antwerpenleest.be/streams