Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijn Streuvels, chroniqueur van het eigen leven

activiteit bij de expo Oogen die kijken

Een gesprek over Streuvels, over dagboeken en waarom auteurs die bijhouden, over herinneringen en het schrijven van memoires.

Het doet mij aan als gewetensonderzoek en 't is te voorzien dat het iets worden zal als een soort kroniek, in vorm van dagboek, waar ik over dingen en gebeurtenissen een oordeel zal moeten uitspreken, bekentenissen afleggen, mijn inwendig leven blootleggen.

Stijn Streuvels, Ingooigem, 2021

 

Stijn Streuvels maakte vanaf zijn zeventigste uitgebreid de balans op van zijn leven in drie autobiografische boeken. De titels daarvan verwijzen naar de plattelandsdorpen waar hij had gewoond: 

  • Heule, het dorp waar hij werd geboren en waar hij zijn jeugd doorbracht
  • Avelgem, het dorp van zijn adolescentiejaren en zijn prille schrijverschap
  • Ingooigem, het dorp waar hij in 1905 zijn eigen woning Het Lijsternest bouwde en tot aan zijn dood met zijn gezin woonde.

Het zijn teksten vol herinneringen, anekdotes en reflectie op wat er in zijn leven werkelijk toe deed.

Waartoe dient het, of moet het dienen? Vooreerst voor mijzelf, en best uitsluitend voor mijzelf, als een soort getuigenis van ’t geen men in ’t verleden heeft gevoeld – aantekeningen dus louter om bewaard te blijven, voor later.

Stijn Streuvels, Ingooigem, 2021

Cultuurjournalist Joris Vergeyle praat met Leentje Vandemeulebroecke, de kleindochter van Stijn Streuvels, en met schrijver Luuk Gruwez. Bruno Vanden Broecke leest fragmenten voor uit het recent heruitgegeven Ingooigem.

Praktisch

  • donderdag 18 november 2021 om 20 uur
  • in het auditorium van het Letterenhuis
  • ticket: €10 / €7 / €3
  • bestel je ticket online
Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief