Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe oorlog mensen tekent

auteursgesprek

Op zondag 12 november gaat Ellen Van Pelt in gesprek met auteurs Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori over persoonlijke verhalen, over hoe belangrijk het is om de verhalen te vertellen en over de invloed van oorlog op mensenlevens. PEN Vlaanderen zorgt ook voor een Lege Stoel.

Hoe oorlog mensen tekent

Ingrid Vander Veken tekende in Zwijgen (2016) en in het recente Verloren (2023) levensverhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog op en onderzocht zo de impact van een oorlog op het leven van verschillende generaties.
Anne Provoost werkt aan Kinderen van de IJzer, een boek waarin ze de evacuatie van oorlogskinderen uit de Westhoek naar Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog reconstrueert. Bij deze evacuatie waren tussen de 10.000 en de 20.000 kinderen uit de frontzone betrokken.
Fatima Noori vluchtte als achtjarige met haar gezin uit Afghanistan naar België. Haar ervaringen schreef ze neer in Het boek van Fatima (2021). Hoe tekende het conflict en de vlucht haar levensverhaal? 

Auteurs Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori vertellen over hun boeken, en schrijfster en biografe Ellen Van Pelt gaat met hen in gesprek over machteloosheid en geweld, maar ook over moed en verzet. En over hoe belangrijk het is om de verhalen te vertellen.

We voorzien bij deze lezing ook een Lege Stoel, een concept van PEN International, een wereldwijd netwerk van schrijvers voor schrijvers. De Lege Stoel staat symbool voor een schrijver die niet aanwezig kan zijn omdat hij of zij wordt bedreigd of geïntimideerd, in ballingschap moet gaan of wordt opgesloten. 
 

Praktisch:

  • zondag 12 november, 15 - 16.30 uur
  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • tickets: € 10 / 7 / 3

Een nieuwe vaste expo Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945 in het MAS toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners - meer info

Lezingenreeks ‘Burgers en oorlog’: het Vredescentrum en het MAS organiseren een lezingenreeks bij deze expo. Van september 2023 tot en met januari 2024 staat er elke maand een boeiende lezing op het programma - meer info

PEN Vlaanderen en de campagne de Lege Stoel - meer info

Fatima Noori, foto: Kevin Thyse

Fatima Noori (2008) is een jonge Afghaans-Belgische schrijfster. Zes jaar geleden moesten Fatima en haar gezin vluchten en haar thuisland achterlaten. Na een afschuwelijke reis belandde ze in België. In 2020 besloot ze om een boek uit te geven over haar ervaring, omdat ze het onrecht en racisme beu was. Door haar verhaal te delen in een boek wil ze de lezer overtuigen dat vluchtelingen mensen zijn en geen monsters. Fatima debuteerde in 2021, op haar dertiende, met Het boek van Fatima en gaat Vlaanderen rond om lezingen en workshops te geven over hoe het is om vluchteling te zijn en over omgaan met onmacht en racisme.

Ingrid Vander Veken

Ingrid Vander Veken (1948) is schrijfster. Na Zwijgen (2017) en Wat overblijft (2020) is Verloren (2023) de jongste titel in een reeks. literaire non-fictiewerken. Daaraan ging een bonte oogst vooraf. Veel proza: vijf romans, een dagboek, twee kinderboeken, twee verhalenbundels en een Walblieft-boek. Maar daarnaast ook theater, scripts voor ballet, film en televisie. Soms zelfs een uitstapje richting poëzie.
Vander Veken schrijft ook columns en opiniestukken. Een goed deel van haar creatieve loopbaan liep parallel met een journalistieke. Zij recenseerde cultuur, maakte interviews en reportages, voor zowel kranten en tijdschriften als radio en televisie.
 

Anne Provoost

Anne Provoost (1964) schrijft romans, essays, gedichten en korte verhalen. 
Provoost debuteerde in 1990 met Mijn tante is een grindewal. Haar tweede jeugdroman Vallen (1994) behandelt racisme en de verleiding van extremisme en  is haar meest bekroonde werk. 
Momenteel werkt ze aan Kinderen van de IJzer. Dit boek een historische reconstructie van de evacuatie van haar grootmoeder als oorlogskind uit de Westhoek naar Frankrijk in 1915. Deze evacuatie trof tussen de 10.000 en de 20.000 kinderen uit de frontzone. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief