Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe oorlog mensen tekent

auteursgesprek

Gesprek met auteurs Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori over persoonlijke verhalen en de sporen die een oorlog nalaat.

    zon 12 november 2023 van 15:00 tot 16:30

Een nieuwe vaste expo Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945 in het MAS toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. 
Recent verschenen er ook een aantal romans met levensverhalen waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Stefan Hertmans verwerkte het leven van SS-kopman Willem Verhulst in zijn roman De opgang (2020), Tom Lanoye deed dat in De draaischijf (2022) met de levens van theaterdirecteur Joris Diels, actrice Ida Wasserman en dirigent Hendrik Diels. 
 

Hoe oorlog mensen tekent

Ingrid Vander Veken tekende in Zwijgen (2016) en in het recente Verloren (2023) levensverhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog op en onderzocht zo de impact van een oorlog op het leven van verschillende generaties.
Anne Provoost werkt aan Kinderen van de IJzer, een boek waarin ze de evacuatie van oorlogskinderen uit de Westhoek naar Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog reconstrueert. Bij deze evacuatie waren tussen de 10.000 en de 20.000 kinderen uit de frontzone betrokken.
Fatima Noori vluchtte als achtjarige met haar gezin uit Afghanistan naar België. Haar ervaringen schreef ze neer in Het boek van Fatima (2021). Hoe tekende het conflict en de vlucht haar levensverhaal? 

Auteurs Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori vertellen over hun boeken en gaan met elkaar in gesprek over machteloosheid en geweld, maar ook over moed en verzet. En over hoe belangrijk het is om de verhalen te vertellen.

Praktisch:

  • zondag 12 november, 15 - 16.30 uur
  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • tickets: € 10 / 7 / 3

 

Expo Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945 in het MAS - meer info

Lezingenreeks ‘Burgers en oorlog’: het Vredescentrum en het MAS organiseren een lezingenreeks bij deze expo. Van september 2023 tot en met januari 2024 staat er elke maand een boeiende lezing op het programma - meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief