Overslaan en naar de inhoud gaan

De nalatenschap van een dansicoon. Een duik in het archief van Jeanne Brabants

De vitrine

Het Letterenhuis verwierf recent het archief van Jeanne Brabants (1920-2014). Het toont een levendig beeld van haar indrukwekkende carrière als danseres, choreografe, pedagoge én voorvechtster van dans als autonome en volwaardige kunstvorm.

De visie van Brabants was in de jaren 1940 en daarna  allerminst vanzelfsprekend: dans werd toen vaak beschouwd als louter amusement of hoogstens heilzame gymnastiek. Haar bijdragen aan het Vlaamse danslandschap zijn niet te onderschatten. Ze stichtte twee dansscholen waar dansers zich voor het eerst professioneel konden ontwikkelen. Één daarvan staat nog steeds bekend als de gerenommeerde Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Verder legde ze de basis voor de oprichting van het Ballet van Vlaanderen, het eerste professionele Vlaamse dansgezelschap dat ook internationaal weerklank vond. In een politieke en culturele omgeving gedomineerd door mannen was dit voor een vrouw absoluut geen evidentie.

Studenten Theater-, Film- en Literatuurwetenschap (TFL) van de Universiteit Antwerpen doken – in het kader van het vak ‘Historisch Atelier’ – in het archief van Jeanne Brabants. In deze mini-expo en bijbehorende podcasts vertellen zij het verhaal van Brabants’ opmars in de wereld van de dans.

 

Studenten: Elie Agniel, Lene De Maeyer, Noortje De Meyere, Zena D'Hondt, Rosie Fleerackers, Nona Huysegems, Leonie Moreels, Anouk van Rossum 
Docenten: Prof. dr. Timmy De Laet en dr. Evelien Jonckheere

Jeanne Brabants

 

Je kan de vitrine bekijken tijdens de openingstijden van de publieksruimte, van maandag tot vrijdag van 10 tot 18 uur. Op 11 juli en 15 augustus is de publieksruimte gesloten.

Via deze QR-code kan je naar de podcasts luisteren

QR code podcasts Jeanne Brabants

Meld je aan voor de nieuwsbrief