Overslaan en naar de inhoud gaan
foto Michel Detobel / Stad Antwerpen

Scholen

Maak literatuurgeschiedenis levend en tastbaar. Met een workshop in het Letterenhuis, een bezoek aan onze archiefdepots of door unieke archiefstukken in je lessen te gebruiken.

In het Letterenhuis

Workshop: Inspiratie overal!

‘Inspiratie overal!’ is een workshop die jongeren in de 3de graad secundair onderwijs aanmoedigt om hun eigen literaire en creatieve talenten te ontdekken. In een video zet radiomaker Tom de Cock hen op weg met inspiratie voor het maken van een literair-artistiek stuk.

schatkamers van de Vlaamse literatuur

De schatkamers van de literatuur

Archiefbezoek voor secundair onderwijs

Maak literatuurgeschiedenis levend en tastbaar door een bezoek aan de archiefdepots van het Letterenhuis. We gooien de deuren van de schatkamer van de literatuur open voor jou en je leerlingen. 

In de klas

Collectie in de klas

Het Letterenhuis is het geheugen van de Vlaamse literatuur. We bewaren een heleboel interessant materiaal voor het onderwijs. Ben je op zoek naar bronnen over de Vlaamse literatuur en geschiedenis om te gebruiken in lessen?

Om je zoektocht makkelijker te maken selecteerden we alvast documenten en thema’s en geven we suggesties om hiermee in de klas aan de slag te gaan.

Boem Paukeslag

Bezette Stad in de klas

Paul van Ostaijens dichtbundel 'Bezette Stad' bestaat dit jaar exact 100 jaar. Oud, maar absoluut niet out. Desolate straten, angst en eenzaamheid, maar ook rebellie, ingehouden jeugdige vreugde en kunstuitingen. Het lijkt wel over deze coronatijden te gaan. En net daarom ontwikkelden we enkele creatieve lespakketten over taalgebruik, emoties, gedichten in de tijd, typografie ...

In de klas: lessenpakketten

Lessenpakketten over 'censuur en vrije meningsuiting' en over 'vluchtelingen' voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Leerlingen werken in de klas met archiefstukken en verwerven zo kritische onderzoekvaardigheden en leren reflecteren.

Oogen die kijken - lespakket

Schrijven is ook goed kunnen kijken. Schrijvers halen vaak inspiratie uit hun omgeving: wat ze rond hen zien, horen, meemaken. Observeren is een kunst die Stijn Streuvels heel zeker onder de knie had.

Aan de hand van de volgende opdrachten ga je je eigen observatie- en beschrijvings-vaardigheden oefenen.

Fietsen op papier

Fietsaffiches in de klas

Aan het einde van de 19e eeuw wordt de fiets een rage. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid. Denk samen met je leerlingen kritisch na over mobiliteit en fietsen tijdens de belle époque en vandaag.

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in op de cultuurnieuwsbrief voor het onderwijs en blijf op de hoogte van wat het Letterenhuis en andere Antwerpse musea en cultuurhuizen (bibliotheken, culturele centra ...) te bieden hebben. Je ontvangt deze nieuwsbrief maximum drie keer per jaar.

Schrijf je in

Meld je aan voor de nieuwsbrief