Overslaan en naar de inhoud gaan

Restauratie voorgevel

In 2023 restaureerde het Letterenhuis de gevel van de publieksingang in de Minderbroedersstraat. Het ontwerp dateert van 1846; de gevel overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood de inslag van een V-bom.

De restauratie van onze voorgevel is een goede aanleiding om een blik te werpen op onze geschiedenis. 

Het Letterenhuis, destijds nog het ‘Museum van de Vlaamsche Letterkunde’, vond bij het ontstaan in 1933 onderdak in Huis De Beukelaer aan de Minderbroedersrui. Daar zijn nu de kantoren gevestigd. Het publiek komt al sinds de jaren vijftig binnen via de Minderbroedersstraat. Daar werd na de Tweede Wereldoorlog een nieuw gebouw opgericht, achter een bestaande, monumentale voorgevel. De grote houten deuren in de gevel vormen sinds die tijd de toegangspoort naar de unieke collectie literair erfgoed. En de gevel zelf, die is ook erfgoed. 

Gevelontwerp Minderbroedersstraat, 1846

Ontwerp van de gevel uit 1846 © Felixarchief 

Gevel overleeft bominslag 

In 1944 vernietigde een V-bom het gebouw aan de Minderbroedersstraat 22 grotendeels. Alleen de gevel bleef ongeschonden - op ramen en deuren na.

Het gebouw dateerde uit het midden van de 18de eeuw en begane grond was sinds 1888 verhuurd aan de Kamer van Notarissen. De rest van het huis was bewoond. Toneelschrijver en directeur van de stadsbibliotheek Frans Gittens was een van die bewoners. 

Frans Gittens op het balkon, 1911

Frans Gittens op het balkon, 1911

Nieuw gebouw achter oude gevel

Het Letterenhuis kampte, ook al voor de oorlog, structureel met plaatsgebrek. In 1948 kocht de stad het perceel aan de Minderbroedersstraat voor een uitbreiding van het archief en museum.

Stedelijk hoofdarchitect André Fivez ontwierp in 1948 een nieuwbouwcomplex met ondergrondse depots, tentoonstellingszalen rond een binnenkoer en met een ruime entree. De hele nieuwbouw werd opgetrokken achter de historische gevel. 

Plaatsen bouwkraan

Plaatsen van de bouwkraan, 1953

Restauratievisie 

Driekwart eeuw nadat de gevel van de sloop werd gered, is het tijd voor een grondige restauratie.

In de restauratievisie van DMT architecten krijgt herstel voorrang op vervanging.

Wat gaat er concreet gebeuren? 

  • Diepgaande stabilisatie-ingreep om het balkon in blauwe hardsteen te herstellen. 
  • Herstel van het ijzerwerk en schrijnwerk inclusief beslag. Het ijzerwerk voor de ramen wordt behouden. 
  • Een nieuwe afwerkingslaag voor het gevelpleisterwerk, waarbij gekozen wordt voor een minder strakke en meer tactiele bepleistering die de ongelijkmatigheid en golving van de ondergrond zichtbaar laat. 
  • De leibedekking van het dak en de dakaansluitingen worden hersteld. 

De werkzaamheden zullen allicht voor lawaai en stof zorgen. Bij voorbaat onze excuses, we proberen de overlast tot het absolute minimum te beperken. 

De leeszaal blijft toegankelijk tijdens de werken, vanaf december via Minderbroedersrui 17. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief