Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuurvrij 41

Winternummer 2021-22

Zuurvrij houdt je warm. Met gastschrijver Jeroen Brouwers, de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis van Emmanuel de Bom, de postume roman van Hendrik Conscience en nog veel meer. Ook in deze 41ste editie van Zuurvrij ontbreken de recente aanwinsten en de laatste nieuwtjes van het Letterenhuis niet.

In dit nummer vind je snippers uit de oertijd van gastschrijver Jeroen Brouwers, nieuwe documenten over de oorsprong van Willem Elsschots Lijmen en de wordingsgeschiedenis van de allerlaatste – en postume – roman van Hendrik Conscience.

Ook biedt deze Zuurvrij een inleiding op de kostelijke correspondentie van Eriek Verpale en Luuk Gruwez en vertelt het over de bijna rampzalige uitverkoop van de literaire nalatenschap van Emmanuel de Bom.

 

Maar er is meer: hilarische literaire kritiek in briefvorm van Marnix Gijsen, het verhaal over de Ukkelse literatuurprijs 1956 voor Jan van Nijlen en de levensloop van poppenspeler Walter Merhottein. De jongste Letterenhuisaanwinsten passeren de revue met archief van onder anderen Marleen De Crée, Geert van Istendael, Carla Walschap, Hugo Claus en Anne Westerduin.

 

Marleen De Crée, schetsboek

De baanbrekende affiches van Edward Penfield zorgen voor extra kleur en klare lijnen, en de brieven van Maarten Peeters voor een inkijkje in het leven van een kunstenaarszoon die tegen wil en dank naar Amerika emigreerde. Ilah’s Cordelia is, als steeds, ongeremd Cordelia.

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro.

Smaakmakers

Emmanuel de Bom en de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis

De brieven van Eriek Verpale aan zijn Beminde vriend

Marnix Gijsen over het erotofaecalisme van Paul De Wispelaere

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief