Overslaan en naar de inhoud gaan

Yousra Benfquih - biografie

Yousra Benfquih is mensenrechtenjuriste en werkt aan de universiteit Antwerpen aan een doctoraat over gelijkheid in het onderwijs. Daarnaast is ze ook een getalenteerd en gelauwerd schrijfster en 'spoken word' artieste.

Yousra Benfquih heeft iets met het recht: een juridisch Masterdiploma, een Master na Master in de mensenrechten en weldra komt daar nog een doctoraat bij ook.

Daarnaast schrijft ze poëzie, columns en is ze spoken word-artiest. Haar hart ligt bij het schrijven. Ze volgde de opleiding Literair Schrijven aan de Academie van Borgerhout en is de winnares van de text-on-stage wedstrijd Naft voor Woord 2017, waarmee ze in de voetsporen trad van laureaten als de Antwerpse stadsdichters Maarten Inghels en Maud Vanhauwaert.

In haar poëzie speelt Benfquih met het delicate evenwicht tussen humor en ernst en tussen ongemak en ontroering. Ze stond al op uiteenlopende podia – van de Arenbergschouwburg tot Bozar – en werkte samen met talrijke organisaties zoals Amnesty International Vlaanderen en Passa Porta. In 2019 trad ze ook op het Letterenhuisfestival op.

Verder ging ze als opkomend literair talent naar de schrijfresidentie van deBuren in Parijs en werd ze recent genomineerd voor de Joost Zwagerman Essay-prijs. Nu en dan schudt ze ook een column uit haar mouw, te lezen in De Standaard, De Morgen, Knack en Rekto:verso – en maandelijks kun je haar brief aan ‘De Held van de Week’ beluisteren op Radio 1.

Meld je aan voor de nieuwsbrief