Overslaan en naar de inhoud gaan

Literaire nalatenschap van Willem Elsschot

Het Letterenhuis bewaart een uitgebreid archief van een van de meest gelauwerde Vlaamse schrijvers: Willem Elsschot. Met romans als KaasLijmen/Het Been en Het Dwaallicht behoort hij tot de groten van de Vlaamse literatuur.

Willem Elsschot

Willem Elsschot (1882 – 1960), pseudoniem van Alfons de Ridder, is een schrijver die tot het Vlaamse collectieve geheugen behoort. Hij is een van de belangrijkste schrijvers in het Nederlandse taalgebied en de auteur van een weinig omvangrijk, maar uiterst invloedrijk literair oeuvre. Met romans als KaasLijmen/Het BeenVilla des Roses en Het Dwaallicht behoort hij tot de groten van de Vlaamse literatuur.

Literaire en zakelijk archief

Het Letterenhuis bewaart een uitgebreid archief van Willem Elsschot, gevormd dankzij talrijke schenkingen en een aankoop van de Stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap. Elsschots archief valt uiteen in een uitgebreid literair en een zakelijk archief. Het bevat een schat aan materiaal: handschriften en typoscripten van gedichten en romans, zakenbrieven en brieven aan bevriende schrijvers. 

Antwerpen

Specifiek voor stad Antwerpen heeft de figuur van Elsschot een bijzondere waarde: hij is er geboren en getogen en bouwde er zijn zakelijk leven uit. In een aantal van zijn boeken is de stad  het decor, en zelfs een hoofdrolspeler. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief