Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Lijsternest

Streuvelshuis & schrijversresidentie

Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels. Kom Het Lijsternest en de heerlijke tuin ontdekken tussen 1 april en eind september!

Zoom in om op het groene punt te klikken om de tour te starten of bekijk de tour op beeldvullend formaat.

Stijn Streuvels (1871-1969) maakte naam met romans als De vlaschaard, De teleurgang van den Waterhoek, Prutske en de novelle Het leven en de dood in den ast. Streuvels werd met zijn grote en rijk geschakeerde oeuvre over het Vlaamse landleven een van de belangrijkste Nederlandstalige schrijvers van de twintigste eeuw.

Schrijfplek toen en nu

Streuvels bouwde Het Lijsternest in 1905, op zoek naar een plek om in alle rust te kunnen schrijven. Door een breed raam heb je aan zijn schrijftafel nog steeds een heerlijk uitzicht over het prachtige, glooiende Ingooigemse landschap dat de auteur inspireerde. Hij bleef er met zijn vrouw Alida Staelens zijn hele leven wonen.

Streuvels wilde geen standbeeld, maar hoopte wel dat Het Lijsternest na zijn dood intact bewaard zou blijven. En dat gebeurde. De Provincie West-Vlaanderen kocht en restaureerde het huis en stelde het open voor het publiek, een taak die ondertussen door de Vlaamse Overheid en het Letterenhuis is overgenomen. In de wintermaanden nemen schrijvers hun intrek in Het Lijsternest.

Beleving

Het Lijsternest bleef bewaard zoals Streuvels het kende, met de kunstwerken van zijn vrienden, zijn reissouvenirs, zijn omvangrijke bibliotheek en zijn schrijftafel. De bezoeker waant zich te gast bij de auteur. Een tablet met fotomateriaal en filmpjes gidst je door het huis, de tuin, het leven en het werk van Stijn Streuvels. Na je bezoek kun je met diverse, op Streuvels en zijn werk gebaseerde, wandelroutes de streek verkennen die hij zo liefhad.

Archief

Het Letterenhuis bewaart het persoonlijk archief van Stijn Streuvels, goed voor ruim 40 meter documenten en duizenden foto’s. We zijn dan ook de ideale partner om de nalatenschap van Streuvels levend te houden.

Bezoek

  • In 2024 is Het Lijsternest open voor publiek van 3 april tot en met 30 september. In de herfst en de winter resideren schrijvers in het Streuvelshuis.
  • Open van woensdag tot zondag van 11.00 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur.
  • Gesloten op maandag en dinsdag
  • Adres: Stijn Streuvelsstraat 25, 8570 Ingooigem (Anzegem)

Bezoek de website

 

Het Streuvelshuis is een initiatief van de Vlaamse Overheid met de medewerking van het Letterenhuis.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief