Ontdek hier alle afleveringen van Vers geplakt. >>
Onder de naam Willem Elsschot werd Alfons de Ridder bekend als een van de meest gelauwerde Vlaamse schrijvers. Met romans als Kaas, Lijmen/Het Been, Villa des Roses en Het Dwaallicht behoort Elsschot tot de groten van de Vlaamse literatuur.
Bakkerszoon met liefde voor literatuur
Willem Elsschot (1882-1960) is vandaag nog steeds razend populair en zijn bondige literaire oeuvre, dat slechts zo’n zevenhonderd bladzijdes telt, wordt nog veel gelezen. Alfons de Ridder, de echte naam van Willem Elsschot, was de zoon van een bakker en ontwikkelde zijn liefde voor literatuur op school, onder invloed van zijn leraar Nederlands, Pol de Mont. Elsschot schreef eerst vooral poëzie, die pas later werd gepubliceerd. Bekend is vooral zijn gedicht Het huwelijk, in de bundel Verzen van vroeger (1934). Het is een bittere aanklacht tegen het huwelijksleven.
Behendig zakenman
Elsschot was naast schrijver ook een behendige zakenman. Hij studeerde in 1903 af aan het Antwerpse Hogere Handelsinstituut, en werkte daarna in Parijs als klerk van een rijke Argentijnse zakenman. Zijn ervaringen in Parijs, onder andere met enkele huurders in het pension waar hij verbleef, gaven inspiratie voor zijn debuut Villa des Roses (1914). Na een tijdje in Rotterdam te hebben gewerkt (1908-1910), was hij in België actief in diverse bedrijven in de internationale handel en na de Eerste Wereldoorlog leidde hij zijn eigen reclamebureau.
Cynisme en mededogen
Zijn werkervaringen klinken duidelijk door in zijn latere romans. In Lijmen/Het been (1924-1938) Kaas (1933) en Het dwaallicht (1946) treden de legendarische personages Boorman en Laarmans op. Zij worden beschouwd als alter ego’s van Elsschot zelf en vertegenwoordigen tegengestelde wereldbeelden waar Elsschot zelf mee worstelde: cynisme en mededogen. Elsschots proza heeft een heel kenmerkende sobere, maar komische stijl met een cynische ondertoon.
Gelauwerde schrijver
Zijn werk werd veel gelauwerd. Voor Het dwaallicht won hij in 1948 de Staatsprijs voor proza en hij was de eerste Vlaming die de Constantijn Huygensprijs, de prijs voor een literair oeuvre, ontving in 1951. Postuum kreeg hij ook nog de Staatsprijs voor literatuur.
Willem Elsschot in het Letterenhuisarchief
Het Letterenhuis bewaart een uitgebreid archief van Willem Elsschot, gevormd dankzij talrijke schenkingen en een aankoop van de Stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap. Elsschots archief valt uiteen in een uitgebreid literair en een zakelijk archief. Het bevat een schat aan materiaal: handschriften en typoscripten van gedichten en romans, zakenbrieven en brieven aan bevriende schrijvers.