Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit was... Velodroom. Fietsaffiches uit de belle époque

Afgelopen tentoonstelling

Met de expo Velodroom toonde het Letterenhuis 57 fietsaffiches uit eigen collectie. Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De expo sloot haar deuren, maar online kun je nog lang nagenieten. Kijk-, lees- en luisterplezier gegarandeerd!

Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maken de fiets aan het einde van de 19de eeuw tot een snel en comfortabel vervoermiddel. Op geen tien jaar tijd is de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid.

Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen.

Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De hang naar vrijheid en natuur, de emancipatie van de vrouw, de opkomst van de wielersport en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding komen samen op deze affiches.

Velodroom - bij je thuis

(her)beleef de expo

De expo 'Velodroom. Fietsaffiches uit de belle époque' heeft haar deuren gesloten. Maar online blijven de fietsaffiches te bewonderen tot in de kleinste details. En voor wielerweetjes en veloverhalen bij de affiches kan je terecht in de Antwerp Museum App.

In het wiel van ... gastgidsen in de expo Velodroom

Vier gastgidsen, met een liefde voor fietsen en/of affichekunst geven een rondleiding in de expo. Ze selecteren vijf affiches en vertellen meer over een thema dat hen nauw aan het hart ligt.

Velodroom - de podcast

over liefde voor fiets & literatuur

Expo Velodroom is voor sportjournaliste Steffy Merlevede een goede aanleiding voor drie gesprekken met schrijvers over hun liefde voor de fiets en/of hun passie voor het wielrennen. En over literatuur natuurlijk.

Leesvoer

Velodromen

Special van ons huismagazine Zuurvrij

Velodromen voert de lezer (en de kijker!) mee naar de jaren van de belle époque, toen zowel de fiets als de beeldreclame een spectaculaire opgang kende.

Meld je aan voor de nieuwsbrief