Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto :Ans Brys

Collectie in de klas

Het Letterenhuis is het geheugen van de Vlaamse literatuur. Ben je op zoek naar bronnen over de Vlaamse literatuur en geschiedenis om te gebruiken in lessen?
Om je zoektocht makkelijker te maken selecteerden we alvast documenten en thema’s en geven we suggesties om hiermee in de klas aan de slag te gaan. We maakten een collectie over Congoromans en eentje over de bundel ‘Bezette Stad’.

Congoromans

Hoe dachten schrijvers over de kolonisatie van Congo? Hoe gaven ze Congo en de Congolezen weer in hun werken? En wat is de impact van hun werk vandaag?

Boem Paukeslag

Bezette Stad in de klas

Paul van Ostaijens dichtbundel 'Bezette Stad' bestaat dit jaar exact 100 jaar. Oud, maar absoluut niet out. Desolate straten, angst en eenzaamheid, maar ook rebellie, ingehouden jeugdige vreugde en kunstuitingen. Het lijkt wel over deze coronatijden te gaan. En net daarom ontwikkelden we enkele creatieve lespakketten over taalgebruik, emoties, gedichten in de tijd, typografie ...

Meer collecties binnenkort beschikbaar

  • Verhaalsoorten: Wat is een sprookje, fabel, mythe of sage? Laat je leerlingen het ontdekken met deze collectie bekende en minder bekende verhalen.
  • Vluchtelingen: Vluchten is van alle tijden en deze ervaringen neerschrijven ook. Leerlingen onderzoeken de vluchtverhalen van schrijvers van honderd jaar geleden tot vandaag. 
  • Censuur: Censuur is in België onmogelijk, toch vinden we in ons archief sporen terug van (zelf)censuur en ingrijpen van de staat.

Blijf op de hoogte

Ontvang je graag een seintje wanneer deze collecties online komen? Schrijf je dan hier in

Meld je aan voor de nieuwsbrief