Overslaan en naar de inhoud gaan

Boem Paukeslag: Bezette Stad x 5

Reizende installatie

Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel 'Bezette Stad' onder handen. Het vertrekpunt is onze collectie met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie die je kan ontlenen voor een expo in jouw bib, cultureel centrum of school. 

De reizende installatie Boem Paukeslag spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst. Ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals Van Ostaijen deed met de iconische dichtbundel Bezette Stad.

 

Vijf jonge kunstenaars

Jens Meijen
maakt soundscapes en een gedicht

 

Dichter Jens Meijen raakte gefascineerd door het spel van taal van Van Ostaijen, en vooral de manier waarop hij verschillende aspecten van de realiteit in zijn poëzie vervat. Meijen trok op pad met een recorder en probeerde de sfeer uit de bundel naar het heden te halen. De constante dreiging van bommen, de verlatenheid van de stad, maar ook de hoop op een nieuw leven na de oorlog. Als een soundtrack bij deze expo brengen de soundscapes de bundel tot leven.

jensmeijen.be // Instagram // Facebook

Lisette Ma Neza en Maja Ajmia Yde Zellama
schreven brieven en maken een audiovisueel kunstwerk

 

Slam poet en audiovisueel kunstenaar Lisette Ma Neza en regisseuse Maja Ajmia Yde Zellama schreven, gescheiden door corona, vanuit respectievelijk Breda en Brussel brieven naar elkaar: over hun vriendschap, Bezette stad, over wat kunst voor hen betekent. Dit verwerken ze in hun visueel gedicht Prends soin de toi... 

Lisette Ma Neza: Instagram // Facebook

Maja Ajmia Yde Zellama: Vimeo // Instagram // Facebook

Shamisa Debroey
maakt zeefdrukposters

 

Geboeid door het spel van woord en beeld ging illustratrice Shamisa Debroey aan de slag met de gedichten Opdracht aan Meneer ZoënzoEenzame Stad en Music Hall 1 en 2. In haar zeefdrukken brengt ze opnieuw woord en beeld samen.

shamisadebroey.com // Instagram // Youtube

Younes van den broeck aka Spitler
maakt kunstwerken op doek

 

Slam-poet en beeldend kunstenaar Younes van den Broeck aka Spitler haalde inspiratie uit de beeldende beschrijvingen van Van Ostaijen in Verlaten forten en Boem Paukeslag. In zijn schilderijen maakt hij een beeldvertaling van deze gedichten.

Instagram // Facebook

 

Wist je dat... de jonge makers Lisette, Maja, Shamisa en Younes eerder al aan de slag gingen met het werk van Paul van Ostaijen in het project Besmette Stad

 

De expo ontlenen 

Wil je de expo Boem Paukeslag: Bezette Stad x5 tonen in jouw bibliotheek, cultuurcentrum of school? Dat kan, de expo is beschikbaar om uit te lenen.

De expo bestaat uit negen flexibel op te stellen installaties. Je kan deze in één ruimte of verspreid over je gebouw opstellen en zo een parcours creëren.

Wat kost dit?

Je kan de expo gratis ontlenen. We vragen wel om:

  • Het vervoer van de expo van en naar het Letterenhuis zelf te regelen.
  • De expo te verzekeren voor de hele uitleenperiode.

Hoe aanvragen?

Stuur een mail naar letterenhuis@antwerpen.be

Scholen

We werkten 7 lespakketten uit. Je kan de opdrachten in de klas uitvoeren, een bezoek aan de expo is niet noodzakelijk.

De reizende installatie is een project van het Letterenhuis i.s.m. Bibliotheek Hasselt-Limburg & Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief