Overslaan en naar de inhoud gaan

Wikipedia-schrijfactie Vrouwen van papier

Op de bekende internetencyclopedie Wikipedia staan nog altijd meer artikels over mannen dan over vrouwen. Op internationale vrouwendag (8 maart) proberen we deze genderongelijkheid te verkleinen door samen met het Gezellearchief, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Iedereen Leest en andere Vlaamse erfgoedinstellingen een landelijke Wikipedia-schrijfactie te organiseren. De week daarop organiseren we nog een vervolgsessie. Schrijf je mee?

Initiatiefnemer van de landelijke schrijfactie is het Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge. Met het gelijknamige project Vrouwen van papier brengen zij in 2024 de vele vrouwelijke briefcorrespondenten van Guido Gezelle onder de aandacht via onder andere een publicatie en een tentoonstelling in het najaar.

In Antwerpen worden er op vrijdag 8 en 15 maart twee opeenvolgende schrijfsessies georganiseerd om meer lemma’s over vrouwelijke auteurs toe te voegen op Wikipedia. Iedereen die wil kan gratis deelnemen. De sessies zullen plaatsvinden in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, steeds van 15 tot 18 uur. 
De sessies zijn los van elkaar te volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze met elkaar te combineren. Iedere sessie begint met een uitleg over Wikipedia. Daarna is er tijd om onder begeleiding aan je lemma te werken en het in te voeren op Wikipedia. Het enige wat je hoeft mee te brengen is een laptop en een oplader.
 
Praktisch

  • Vrijdag 8 maart en vrijdag 15 maart, 15u tot 18u
  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4 
  • Laptop en lader meebrengen
  • Naslagwerken en documentatie zijn voorzien
  • Je schrijft in per sessie
  • Inschrijven 8 maart
  • Inschrijven 15 maart

Meld je aan voor de nieuwsbrief