Overslaan en naar de inhoud gaan

Velodroom - de podcast

over liefde voor fiets & literatuur

Expo Velodroom is voor sportjournaliste Steffy Merlevede een goede aanleiding voor drie gesprekken met schrijvers over hun liefde voor de fiets en/of hun passie voor het wielrennen. En over literatuur natuurlijk.

Samuel Beckett, Emile Zola, Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Márquez, Simone de Beauvoir, Tim Krabbé… de lijst met schrijvers die zich door fietstochten en wielersport lieten inspireren is eindeloos.

Steffy Merlevede praat met Kristien Hemmerechts en Greg Houwer over hun reizen met de fiets, met Willie Verhegghe en Yannick Dangre over de Tour de France, en met Ann De Craemer en Patrick Cornillie over Vlaamse wielerklassiekers.
Woordkunstenaar Anke Verschueren dook in het archief van het Letterenhuis, op zoek naar de mooiste wielerstukjes uit het werk van auteurs die ze er tegenkwam.

Drie gesprekken, drie podcasts - te beluisteren in uw luie zetel, of misschien wel tijdens uw volgende fietstocht?

Onze podcast-tandem

Steffy Merlevede

Steffy Merlevede (1978) is geboren en getogen in Kuurne, start- en aankomstplaats van de wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. Sinds de herfst van 2004 is ze aan de slag bij de VRT, bij Sporza Radio. Steffy is gespecialiseerd in turnen, Formule 1 en volleybal, maar heeft een warm hart voor het wielrennen.

De voorbije drie jaar presenteerde ze ook De Ochtend op Zondag op Radio1, een actua-programma met cultuur en sport. Vanaf september 2020 werkt Steffy weer voluit en enkel voor Sporza.

Merlevede was ook een van de redacteuren van het boek De Adelaar van Benidorm. Over bijnamen in de sport (2015) waaraan schrijvers, filosofen, journalisten, wetenschappers en topsporters meewerkten.

 

Anke Verschueren

Anke Verschueren (1994) neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast.

Ze studeerde Nederlands en Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen (UA) en Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze werd derde in de txt-on-stagewedstrijd Naft voor Woord 2017, ging op Das Mag Zomerkamp en in 2018 met deBuren op schrijfresidentie naar Parijs.

Voor de camera doet ze ervaring op als stadsreporter voor ATV. Daarnaast duikt ze graag op regelmatige basis de studio in voor stemmenwerk. Als er dan nog tijd over is, leest ze, speelt ze piano of bewerkt ze Middelnederlandse teksten tot luisterverhalen.

Neem ook eens een kijkje op dudewhereismyflyingcar.com, Ankes bachelorproef voor Woordkunst.

Drie gesprekken, drie podcasts

De aanleiding

Meld je aan voor de nieuwsbrief