Overslaan en naar de inhoud gaan
Chris van Houts

Monika van Paemel - biografie

Monika van Paemel is een Vlaams auteur en was lange tijd een artistiek boegbeeld van de feministische beweging.

Monika van Paemel (1945) is schrijfster. Ze debuteerde in 1971 met Amazone met het blauwe voorhoofd, dat werd bekroond met de prijs voor het beste literaire debuut. Voorts publiceerde ze met grote regelmaat een reeks indrukwekkende en veelgeprezen romans. 

Voor het sterk autobiografische De vermaledijde vaders (1985) ontving ze diverse prijzen, waaronder de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza, de Literaire Prijs van de stad Antwerpen en de Dirk Martensprijs. Celestien (2004) stond wekenlang in de top tien van de Vlaamse bestsellerlijsten. In 2008 verscheen De koningin van Sheba, in 2013 gevolgd door de roman Weduwenspek

Van Paemels werk heeft een weloverwogen en open feministische signatuur. De hoofdpersonages die ze portretteert, zijn vrouwen die streven naar vrijheid en zelfstandigheid, maar die ook allerlei beperkingen ervaren in hun bewustwordingsproces.
Ze was van 1987 tot 2000 voorzitter van PEN Vlaanderen en van 1989 tot 2002 bestuurslid en vicevoorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Daarnaast is ze erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en was ze bestuurslid van cultureel tijdschrift De Gids. Ze werd in 1995 in de adelstand verheven.

Haar werk is vertaald in het Frans, Zweeds, Duits en Sloveens.

Meld je aan voor de nieuwsbrief