Overslaan en naar de inhoud gaan

literatuur en fietsreizen

Velodroom-podcast met Kristien Hemmerechts en Greg Houwer

Aan het einde van de 19de eeuw ontstond de fiets zoals we hem vandaag kennen, en hij werd al snel razend populair. Ook schrijvers als Athur Conan Doyle, H.G. Wells, Emile Zola en George Bernard Shaw waren meteen verkocht en werden niet alleen enthousiaste fietsers, maar lieten de tweewieler ook geregeld in hun werk opduiken.

Fietstoerisme is vandaag meer dan ooit geliefd. Sportjournaliste Steffy Merlevede praat met twee overtuigde fietsreizigers, auteurs Kristien Hemmerechts en Greg Houwer. Een gesprek over reizen met de fiets en wat dat met een mens doet.

Anke Verschueren dook in het archief van het Letterenhuis en leest fragmenten voor uit het werk van auteurs die ze er tegenkwam.

Letterenhuis · Velodroom #2: Kristien Hemmerechts & Greg Houwer - fietsreizen

Te gast

Greg Houwer

Greg Houwer tijdens een fietsreis in de Alpen, augustus 2020

 

Waarom reis ik zo graag met de fiets? Waarom doe ik al die moeite, terwijl ik diezelfde reizen ook met de auto zou kunnen maken, of, als ik dan toch zo nodig de avonturier moet uithangen, met de motor? [...] Wie actief door een landschap beweegt, voelt zich ermee verbonden. Het uitwendige en inwendige 'landschap' gaan geleidelijk in elkaar over, waardoor de fietstocht (net als een wandeltocht) ook een reis doorheen jezelf wordt, met nieuwe existentiële paden en vertes die zich ontstluiten.

Greg Houwer, The Long and Winding Road. Een fietser onderweg (2019)

 

Greg Houwer (Gregory De Vleeschouwer, 1980) studeerde af als handelsingenieur en filosoof (UA en KU Leuven) en behaalde daarna zijn doctoraat in de filosofie. Hij publiceerde over Kafka (Into the White), over persoonsidentiteit en zelfbewustzijn, romans en verhalen. Als singer-songwriter schreef hij tientallen songs en bracht ettelijke albums uit.

In The lond and winding road. Een fietser onderweg (2019) bracht hij verslagen van zijn fietsreizen in onder andere Zuid-Spanje en voormalig Joegoslavië.

 

Kristien Hemmerechts

fietstocht in Sierra Leone, december 2017-januari 2018 - foto's gemaakt door Bart Castelein

 

De eerste dag zonder fiets, [...] ik mis het zadel; ik mis de vrijheid en ik mis de euforische illusie dat de wereld ons toebehoort; dat we autonoom kunnen beslissen: die kant gaan we op, hier drinken we een ca phe, hier overnachten we, hier eten we een bordje pho.

[...] We raken aan onze tandem gehecht zoals een ruiter aan zijn paard. Het liefst nemen we hem 's nachts naar onze kamer mee. Alleen als het echt niet anders kan, laten we hem buiten staan. Het scheelt niet veel of we dekken hem met een deken toe.

Kristien Hemmerechts, V (2004)

 

Kristien Hemmerechts (1955) is schrijver en essayist. Na de publicatie van enkele verhalen in het Engels debuteerde Hemmerechts in het Nederlands met de roman Een zuil van zout (1987) en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Haar verhalenbundels en romans Weerberichten's Nachts en Brede heupen werden bekroond, in 1990 kreeg ze de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en in 1993 kreeg ze de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

Het meest opvallende thema in haar werk is de onbevredigende relatie tussen mannen en vrouwen, of tussen ouders en kinderen, in hun verlangen naar overgave en intimiteit allen belemmerd door de last van het verleden, een complexe persoonlijkheid en moeizame communicatie. Het succes van uiteenlopende boeken als Taal zonder mij (1997), De vrouw die de honden eten gaf (2014), Er gebeurde dit, er gebeurde dat (2016), Wolf (2018) en Het verdriet van Vlaanderen (2019) is exemplarisch voor de reikwijdte en het belang van haar werk.

In 2014 verscheen haar boek V. Notities bij een reis naar Vietnam over de tocht op de tandem die Hemmerechts met haar man Bart Castelein maakte. Samen maakten ze fietsreizen in o.m. Cuba, Madagaskar, Senegal en Sierra Leone.

Meld je aan voor de nieuwsbrief