Overslaan en naar de inhoud gaan

Het archief van John Bogaerts

John Bogaerts (1940) was van 1961 tot 1986 als kostuum- en decorontwerper verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. 

John Bogaerts verzorgde de scenografie van producties bij onder meer het Ballet van Vlaanderen en de eveneens in Antwerpen gevestigde theatergezelschappen Raamtheater en Fakkeltheater.

In theaterseizoen 1962-63 ontwierp Bogaerts het decor voor Bertolt Brechts De goede mens van Se-Tsoean (Der gute Mensch von Sezuan, première 1943). Het was de eerste KNS-productie waarbij hij samenwerkte met regisseur Walter Tillemans (1932). Man is Man (1968-69, eveneens van Brecht) was een van de vele gezamenlijke creaties die hierop volgden.

Deze laatste voorstelling ging in première in maart 1968. Tillemans verplaatste het verhaal, dat zich oorspronkelijk afspeelt in het koloniale India, naar Vietnam. Daarmee uitte de regisseur kritiek op de Vietnamoorlog op een moment dat dat in de Vlaamse pers nog maar amper aandacht kreeg en twee maanden voor in mei 1968 het wereldwijde jongerenprotest tegen de VS-politiek zou losbarsten.  

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief