Literaire reeks: Congo herlezen
Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen. Curator Sibo Rugwiza Kanobana selecteerde tien lezers-essayisten. Uit een longlist van romans en verhalen, waaronder 'De zwarte kost' van Cyriel Buysse, 'Dagboek van Carla' van Mireille Cottenjé en 'De Nikkers' van Piet van Aken, kozen ze teksten en auteurs waarvan het Letterenhuis in vele gevallen ook archief bewaart. In 10 essays geven ze hun beschouwingen op deze koloniale romans.
Boeken
Dochter van de dekolonisatie (2020) is het relaas van de familie van de schrijfster Nadia Nsayi dat zij in het boek verweeft met de geschiedenis van Congo en België. Nsayi vertelt over het fundamenteel onrechtvaardige systeem dat met kolonisatie gepaard gaat, de hedendaagse erfenis in de vorm van de Congolese aanwezigheid in België en het belang van Belgische excuses, gekoppeld aan een oprecht dekolonisatieproces.
In deze twee filmpjes vertelt Nadia Nsayi meer over haar boek en haar visie op dekolonisatie:
- https://www.youtube.com/watch?v=VIUiUS4WAng
- https://www.youtube.com/watch?time_continue=158&v=0ApcctiXJ88&feature=emb_logo
Koloniaal Congo. Een geschiedenis in vragen (2020) geven verschillende auteurs, waaronder enkele met Congolese roots, aan de hand van concrete vragen en antwoorden inzicht in de geschiedenis van het Belgisch Kolonialisme.
In Veroverd. Bezet. Gekoloniseerd. Congo 1876-1914 schetst de historicus Mathieu Zana Etambala in vijf verhalen hoe Leopold II op verschillende tijdstippen andere methodes hanteerde om zijn doel te bereiken. Sleutelwoorden zijn geldgewin, nietsontziend machtsmisbruik en buitensporig geweld. Zana Etambala deed zelf jarenlang onderzoek in archieven en vond verrassend nieuw materiaal. Hier vind je Interview met Mathieu Zana Etambala over zijn boek: https://www.langzullenwelezen.be/nieuws/veroverd-bezet-gekoloniseerd-van-mathieu-zana-etambala-is-een-pijnlijk-boek-geworden-over-de-geschiedenis-van-congo-tussen-1876-en-1914
Artikels en audiovisueel materiaal
Artikel 'We moeten ook luisteren naar wie Leopold II eert' van Mathieu Zana Etambala: MZE heeft het over dekolonisatie in België. Voor zijn boek Veroverd. Bezet. Gekoloniseerd. Congo 1876-1914 deed hij uitgebreid onderzoek naar Congo onder Leopold II. Hij haalt enkele cijfers aan die het idee van de kolonisatie van Congo door Leopold II als een beschavingsmissie van Leopold II weerleggen.
Artikel “Witte Belgen confronteren met koloniaal geweld, Congolese Belgen herinneren aan verzet met Nadia Nsayi en Mathieu Zana Etambala”: In dit interview bespreken Nadia Nsayi en Mathieu Zana Etambala o.a. het verzet van Congolezen tegen de kolonisatie onder Leopold II. Ze stellen dat kolonisatie eigenlijk bezetting is. Vergelijk dit bijvoorbeeld met het standpunt van Walschap.
Debat met Belgen met Congolese roots over 60 jaar onafhankelijkheid van Congo: https://www.youtube.com/watch?v=K_e3BjEBDLw&list=PLPXW2rGMFxTZg2HV_KPkHxzJOpVbQR6OV&index=6 .
Ted talk van Chimamanda Ngozi Adichie: ze bespreekt hoe gevaarlijk het kan zijn als we als maatschappij steeds maar één verhaal aan bod laten komen en roept op tot pluraliteit in verhalen en beelden: https://www.youtube.com/watch?v=D9Ihs241zeg .