Overslaan en naar de inhoud gaan

Velodroom

Fietsaffiches uit de belle époque

Eind 19de eeuw is de fiets een ware rage. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches uit eigen collectie, die alleen al door hun formaat en kwaliteit adembenemend zijn.

Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maken de fiets aan het einde van de 19de eeuw tot een snel en comfortabel vervoermiddel. Op geen tien jaar tijd is de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid.

Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen.

Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De hang naar vrijheid en natuur, de emancipatie van de vrouw, de opkomst van de wielersport en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding komen samen op deze affiches.

Curator en hoofdarchivaris van het Letterenhuis Johan Vanhecke neemt je mee voor een eerste blik op de tentoonstelling.

Met Velodroom brengt het Letterenhuis een minder bekend deel van zijn collectie naar buiten. Naast onder meer manuscripten van Vlaamse schrijvers en dichters, bewaart het Letterenhuis ook een grote verzameling culturele affiches. De collectie van het Letterenhuis telt meer dan 60.000 affiches. Een aanzienlijk deel ervan dateert van de late 19de eeuw, toen veel illustere kunstenaars ontwerpen maakten en verbeterde druktechnieken een enorme toename van de kleurrijke affiche in het straatbeeld teweegbracht.

Praktisch

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, nemen we enkele maatregelen. Zo werken we met tijdsblokken en bezoekerslimieten. Daarom moet je op voorhand je ticket reserveren. 

Lees hier alles wat je moet weten als je het Letterenhuis wil bezoeken

Openingstijden

3 juni t/m 28 oktober 2020
Woensdag – zondag, 10 – 17 uur

Toegang

€ 5 / € 3 / Gratis
Elke laatste woensdag van de maand is de expo gratis te bezoeken.
De expo is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Bestel je ticket online

Wegwijs in de expo

De Antwerp Museum App, een gratis app voor smartphone, gidst je door de expo. Bij de thema's en affiches is een woordje uitleg voorzien in de app. Op die manier kan je met je smartphone de expo op je eigen tempo bezoeken. 

Vind de tour in de Antwerp Museum App

Speurtocht voor kinderen

Schrijver Stijn Streuvels was dol op fietsen. Spring bij hem achterop en ga met hem terug in de tijd. Naar het einde van de 19de eeuw, toen de fiets een echte rage werd.

Zoek- en doe-opdrachten

Affiches uit de expo & leesvoer mee naar huis

In de shop van het Letterenhuis kun je enkele affiches uit de expo op groot formaat kopen. 

Ook 'Velodromen', een special van ons huismagazine Zuurvrij, ligt in de rekken. Laat je meevoeren naar de belle époque, toen zowel de fiets als de beeldreclame een spectaculaire opgang kende.

Ontdek hier het volledige assortiment

In het wiel van ... gastgidsen

Bieke Purnelle, Jan Boesman, Karl Scheerlinck en Stijn Wens nemen je mee door de expo naar het gouden tijdperk van de fiets. Ontdek artistieke affiches, merk hoe de opkomst van de fiets het leven van de vrouw grondig veranderde en ondervind dat de uitvindingen van toen ons leven nog steeds beïnvloeden.

Bekijk de vier filmpjes

Velodroom - de podcast

Expo Velodroom is voor sportjournaliste Steffy Merlevede een goede aanleiding voor drie gesprekken met schrijvers over hun liefde voor de fiets en/of hun passie voor wielrennen. En over literatuur natuurlijk. Steffy Merlevede praat met Kristien Hemmerechts en Greg Houwer over hun reizen met de fiets, met Willy Verhegghe en Yannick Dangre over de Tour de France, en met Ann De Craemer en Patrick Cornillie over Vlaamse wielerklassiekers. 
Woordkunstenaar Anke Verschueren dook in het archief van het Letterenhuis, op zoek naar de mooiste wielerstukjes uit het werk van auteurs die ze er tegenkwam.

Beluister hier de drie afleveringen

Meld je aan voor de nieuwsbrief