Overslaan en naar de inhoud gaan

Theater in de jaren dertig en tijdens WO II

Tom Lanoye, Dieter Vandenbroucke & Alex Mallems in gesprek

Naar aanleiding van de expo ‘Lon Landau’ gaan Tom Lanoye, Dieter Vandenbroucke en Alex Mallems in gesprek over theater maken in de turbulente jaren dertig en de impact van de Tweede Wereldoorlog op het leven van kunstenaars in Vlaanderen.

Tom Lanoye droeg zijn recentste boek De draaischijf op aan Lon Landau. Historische gebeurtenissen en figuren boden inspiratie voor deze roman over het theater in Antwerpen in de periode vóór, tijdens en lang na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersonages in zijn boek zijn gebaseerd op vier historisch belangrijke theatermensen: Joris Diels, directeur van de KNS en tijdens WO II ook van de Antwerpse Opera; zijn vrouw Ida Wasserman, een beroemde actrice die omwille van haar Joodse afkomst spelverbod kreeg tijdens WO II; zijn broer Hendrik Diels, dirigent bij de Antwerpse Opera; en de Joodse kostuumontwerper Lon Landau.

Dramaturg en docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Alex Mallems gaat in gesprek met Lanoye en met literatuurhistoricus Dieter Vandenbroucke over de turbulente tijdsgeest eind jaren dertig en de impact van de Tweede Wereldoorlog op het leven van kunstenaars in Vlaanderen.

Dieter Vandenbroucke is de auteur van Dansen op een vulkaan (2014), een biografie van de in een Duits concentratiekamp overleden Vlaamse schrijver Victor J. Brunclair. Brunclair was dichter, essayist en romanschrijver. In de late jaren dertig werkte hij zowel bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg als de Koninklijke Vlaamse Opera.

Praktisch

  • waar: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • wanneer: zaterdag 20 mei 2023, 14 uur
  • tickets: € 6 / € 2

 

 

Affiche Driestuiveropera, 1938Affiche Faust, 1936

Meld je aan voor de nieuwsbrief