Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertalersarchieven in de schijnwerpers - biografie van de sprekers

Tijdens een webinar op 25 februari willen we studenten, vertalers en literatuur- en vertaalwetenschappers laten kennismaken met de veelzijdigheid van vertalersarchieven en de mogelijkheid tot onderzoek. Deze sprekers komen aan bod.

BIOGRAFIE SPREKERS

Olga Beloborodova is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen en assistant editor van de Journal of Beckett Studies (Edinburgh University Press) en de reeks "Elements in Beckett Studies" (Cambridge University Press)

Eline De Lepeleire volgde na haar opleiding Geschiedenis de Master-na-master Archivistiek. Sinds 2018 werkt ze voor het Letterenhuis waar ze instaat voor het verwerven van archieven en het sensibiliseren en adviseren van literaire actoren rond archiefzorg.

Frans Denissen is een Vlaams literair vertaler uit het Italiaans en het Frans. Naast vertaler is hij ook auteur, biograaf, bloemlezer en recensent. Voor zijn eigen literair en vertaalwerk werd hij diverse malen bekroond. Zo kreeg hij onder meer de Premio Biblioteca Europea (1999) voor zijn vertalingen van Italiaanse literatuur, werd hij bekroond met de Prix de la Traduction Littéraire de la Communauté française de Belgique (2001) voor zijn gezamenlijke Baillon-vertalingen en ontving hij voor zijn literaire vertalingen uit het Italiaans de Martinus Nijhoff-prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds (2012). 

Jan Gielkens studie Duits, 1998 promotie als historicus op een documenteneditie, 1978-2000 werkzaam op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam, 2001-2015 op het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis te Den Haag, daar projectleider van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans. Publicaties o.a. op vertaalhistorisch gebied. Als literair vertaler ontving hij de Filter Vertaalprijs 2016 voor De woorden van Grimm van Günter Grass.

Bertram Mourits is hoofd Collecties bij het Literatuurmuseum in Den Haag. Hij promoveerde op de Nederlandse poëzie uit de jaren 1960 en schrijft voor diverse tijdschriften en websites over poëzie, literatuur en muziek. Met Pieter Steinz maakte hij Luisteren &cetera. De popmuziek van de jaren vijftig tot nu in 104 klassieke albums.

Frank Scheelings is voorzitter van de Master Archivistiek: Erfgoed en Hedendaags Documentbeheer en coördinator van CAVA (Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven). Hij heeft een ruime ervaring met allerlei archieven.

Elies Smeyers volgde na haar Master Westerse Literatuur (KU Leuven, 2013) het transnationale Postgraduaat Literair Vertalen (KU Leuven/Universiteit Utrecht, 2014) en publiceerde poëzie van Antoine Dufeu in vertaling in het tijdschrift Terras (Terras#11, 2016). Ze verdedigde einde 2019 haar proefschrift over de Franse vertalingen van het werk van Hugo Claus (joint PhD aan de UCLouvain en de UGent). Momenteel werkt ze als hoofddocent Nederlands aan het HEC (ULiège) en doceert ze “Nederlandse Cultuur” en “Nederlandse Literatuur in intercultureel perspectief: vertaling en culturele transfers” aan de UCLouvain. Ze is ook redactielid van Filter: tijdschrift over vertalen.

Leen Van Den Broucke vertaalde in 2004 haar eerste roman. Ze vertaalt romans en non-fictie uit het Engels en Italiaans en werkt daarbij regelmatig samen met collega’s. Zo kwam Korte gesprekken met afgrijselijke mannen van David Foster Wallace (Meulenhoff), dat in 2017 genomineerd werd voor de Filter Vertaalprijs, tot stand in samenwerking met Iannis Goerlandt. Eerder kreeg ze de Nella Voss-Del Mar-vertaalprijs voor beginnende vertalers uit het Italiaans. Sinds 2015 geeft ze workshops aan aspirant-literair vertalers (KULeuven Antwerpen, Vertalersvakschool, ITV Utrecht).  Sinds 2009 woont ze in Amsterdam.

Dirk Van Hulle is hoogleraar Bibliography and Modern Book History aan University of Oxford en directeur van het Centre for Manuscript Genetics van de Universiteit Antwerpen; co-editor van Journal of Beckett Studies; en co-director van het Beckett Digital Manuscript Project (www.beckettarchive.org).

Meld je aan voor de nieuwsbrief