Overslaan en naar de inhoud gaan

Verre vrienden

20.09.14 - 11.01.15

In de expo 'Verre vrienden' ontdekt u een schat aan handschriften, brieven, kaartjes en kattenbelletjes – het resultaat van de contacten tussen Vlaamse en buitenlandse auteurs en kunstenaars.

Brieven van schrijvers en andere kunstenaars uit den vreemde zijn er in de archieven in het Letterenhuis meer dan vaak wordt gedacht. In ons blad Zuurvrij belicht de rubriek Friends Abroad deze (relatieve) buitenbeentjes.
In 25 nummers van Zuurvrij kwamen verre vrienden uit alle windstreken aan bod. Van Anaïs Nin en Joseph Brodsky tot Joseph Roth en Rainer Maria Rilke, van Léo Ferré en Rudyard Kipling tot Lawrence Alma-Tadema en Edvard Grieg.

De buitenlandse contacten van Vlaamse auteurs als Herman de Coninck, Hugo Raes, Johan Daisne, Stijn Streuvels en Gust Gils leverden een schat aan handschriften, brieven, kaartjes en kattenbelletjes op.
Correspondenties met collega-schrijvers en vertalers van Nederlandstalig werk, met futuristen en andere avant-gardisten, met componisten en liedjesschrijvers zorgden ervoor dat er ook allerlei curiosa met internationale allure in de archieven van het Letterenhuis terechtkwamen. Fascinerende foto’s van onder anderen Nadar, de enige bewaard gebleven pagina’s handschrift van The Jungle van Pulitzer-winnaar Upton Sinclair, een brief van de secretaresse van Charles Chaplin, een gastenboek waarin Alphonse Daudet, Emile Zola en Jules Verne hun naam achterlieten. U kunt het allemaal zien op Verre vrienden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief