Overslaan en naar de inhoud gaan

Sprekers colloquium

De bronnen van de biograaf

Het Colloquium De bronnen van de biograaf op 30 maart 2023 brengt biografen, onderzoekers, schrijvers en geïnteresseerden uit Nederland en Vlaanderen samen om hun passie voor de (schrijvers)biografie te delen. 

Manu van der Aa

Manu van der Aa is literatuurhistoricus en publiceerde onder meer de biografieën van Alice Nahon (2008), Paul-Gustave van Hecke (2017) en Paul Méral (2020). Momenteel werkt hij aan een boek over Patrick Conrad en de Pink Poets.

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde zes romans, waaronder Het gym (2011) en Tenzij de vader (2016). Haar historische roman De man van veel (2013) gaat over het leven van verzetsheld Anton de Kom, wiens Wij slaven van Suriname (1934) in 2020 werd opgenomen in de canon van de Nederlandstalige literatuur. Amatmoekrim is columnist voor NRC Handelsblad en werkt momenteel aan een proefschrift in de vorm van een biografie over de essayist Anil Ramdas.

Sigrid Bousset

Sigrid Bousset is cultuurmanager, dramaturg en curator. Ze leidde internationaal literatuurhuis Passa Porta, was curator van internationale literatuurfestivals in Nederland en Vlaanderen en werkte voor Flagey als adviseur literatuur en filosofie. Sinds 2017 ontwikkelt ze een nieuwe artistieke werking voor het huis van Herman Teirlinck in Beersel. Momenteel geeft ze vorm aan de Anne Teresa De Keersmaeker Foundation. Ze is bestuurder van de Arkprijs van het Vrije Woord en van PEN Vlaanderen. In 2011 publiceerde ze Meer dan ik mij herinner. Gesprekken met Ivo Michiels; ze werkt nu aan een biografisch boek over Michiels.

Bert Govaerts

Bert Govaerts studeerde Germaanse talen en werkte lange tijd voor de VRT, waar hij zich specialiseerde in documentaires over historische onderwerpen. Hij publiceerde in (literair)historische tijdschriften en schreef drie biografieën: Ik alleen! Een biografie van Albert de Vleeschauwer (2012), Ernest Claes. De biografie van een heer uit Zichem (2016) en Dubbelman. Een biografie van Marnix Gijsen en Jan-Albert Goris (2022).

Greetje Heemskerk

Greetje Heemskerk studeerde Nederlands en was daarna twaalf jaar conservator bij het Literatuurmuseum in Den Haag. Tot voor kort was zij bij het Nederlands Letterenfonds onder meer verantwoordelijk voor de biografieregeling, nu is zij er de beleidsstrateeg. Heemskerk was medeoprichter en redacteur van het literair-historische tijdschrift De Parelduiker.

Elisabeth Leijnse

Elisabeth Leijnse is hoogleraar Nederlandse en algemene letterkunde aan de UNamur. Ze promoveerde in 1992 op een onderzoek naar de Nederlandse receptie van Maurice Maeterlinck (ULiège). Voor haar biografie Cécile en Elsa, strijdbare freules (2015) kreeg ze de Nederlandse Biografieprijs 2016 en de Libris Geschiedenis Prijs 2016. Ze werkt aan een biografie van Maurice Maeterlinck.

Bertram Mourits

Bertram Mourits is hoofd Collecties bij het Literatuurmuseum in Den Haag. Hij promoveerde op de Nederlandse poëzie uit de jaren 1960 en schrijft voor diverse tijdschriften en websites over poëzie, literatuur en muziek. Van hem verscheen in 2022 De achterkant van de bevrijding. Schrijvers tussen angst en onafhankelijkheid in de Tweede Wereldoorlog.

Patrick Peeters

Patrick Peeters is beleidsmedewerker en buitenlandmedewerker poëzie en non-fictie bij Literatuur Vlaanderen. Verder is hij redactielid van Poëziekrant en publiceert hij geregeld over hedendaagse Nederlandstalige poëzie.

Ellen Van Pelt

Ellen Van Pelt debuteerde in 2015 met de roman Drift. In 2020 publiceerde ze Deze wereld is geen ergernis waard, een biografie over schrijver Roger van de Velde. Ze is bestuurslid van PEN Vlaanderen en verzorgt pers & promotie bij het tijdschrift DW B.

Anne Provoost

Anne Provoost schrijft romans, essays, gedichten en korte verhalen. Ze won met haar werk de Gouden Uil, de LIBRIS Woutertje Pieterseprijs, twee keer een Zilveren Griffel, twee keer de Gouden Zoen. Haar roman Vallen (1994) werd verfilmd en meerdere keren voor theater bewerkt. Voor In de zon kijken (2007) ontving ze de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, de voormalige Staatsprijs voor Literatuur. Haar werk is in twintig talen vertaald.

Matthijs de Ridder

Matthijs de Ridder is schrijver, biograaf, criticus en voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV). Hij bezorgde werk van Louis Paul Boon, Gaston Burssens, Paul van Ostaijen en Kurt Köhler en publiceerde onder meer Aan BormsWillem Elsschot, een politiek schrijver (2007), Rebelse ritmes. Hoe jazz & literatuur elkaar vonden (2012), Behoud de Begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014 (2014), De eeuw van Charlie Chaplin (2017) en BOEM Paukeslag.Op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette stad (2021). Zijn biografie van Paul van Ostaijen verschijnt voorjaar 2023.

Dieter Vandenbroucke

Dieter Vandenbroucke is literatuurhistoricus. De publieksversie van zijn proefschrift Dansen op een vulkaan. Victor J. Brunclair: schrijver in een bewogen tijd (2014) werd in 2016 bekroond met de driejaarlijkse Pil-van Gastelprijs voor Geschiedenis. Momenteel werkt hij aan een boek over Verdinaso-oprichter en dandy Joris van Severen.

Hans Vandevoorde

Hans Vandevoorde doceert Nederlandse literatuur aan de Vrije Universiteit Brussel. Met Lars Bernaerts coördineert hij het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur en de SEL-reeks (Academia Press); hij publiceert over literatuur en cultuur van de negentiende eeuw tot en met het interbellum en over hedendaagse poëzie. Hij werkt aan een biografie over August Vermeylen.

Johan Vanhecke

Johan Vanhecke studeerde Germaanse talen en promoveerde op een biografie van Johan Daisne. Van 1983 tot 2022 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven, nu Letterenhuis. Hij publiceerde veelvuldig over Vlaamse literatuur, en over Tolkien, en was redacteur van onder meer de tijdschriften Zacht Lawijd en Zuurvrij. Hij publiceerde ook vijftien boeken, waaronder in 2022 In de ban van hobbits en elfen en een tweede druk van zijn Consciencebiografie Voor Moedertaal en Vaderland

Rudy Vanschoonbeek

Rudy Vanschoonbeek studeerde letteren en theaterwetenschappen, is uitgever sinds 1981 bij onder meer Dedalus, Singel 262 Antwerpen, NWT, Standaard Uitgeverij, Manteau, The House of Books en Uitgeverij Vrijdag, dat hij sinds 2008 leidt. Hij was bestuurslid en voorzitter van de Vlaamse Uitgevers Vereniging, de Europese Uitgeversvereniging, boek.be, GAU, Librius en het literaire tijdschrift DW B en leverde journalistieke bijdragen voor onder andere De Nieuwe, Boekblad, Radio Stad,Radio1 en Radio2.

David Veltman

David Veltman werkt als collectiespecialist bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen. In 2021 publiceerde hij Sterven in het bed waarin ik geboren ben, een biografie van de Vlaamse schilder Felix de Boeck (1898-1995), waarop hij promoveerde bij het Biografie Instituut (Rijksuniversiteit Groningen). Hij is redacteur van het Vlaams-Nederlandse literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd. Eerder werkte hij bij boekenveilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem.

Maria Vlaar

Maria Vlaar is schrijver, recensent, interviewer en biograaf. Zij publiceerde de verhalenbundel Diepe aarde (2018, J.M.A. Biesheuvelprijs), en werkt aan de biografie van Joost Zwagerman. Maria Vlaar recenseert sinds 2012 vertaalde en Nederlandse literatuur voor De Standaard en was eerder onder meer werkzaam als redacteur bij De Bezige Bij, adjunct-directeur van het Nederlands Letterenfonds, interviewer op literaire festivals en voorzitter van de Auteursbond.

Meld je aan voor de nieuwsbrief