De Leeuw van Vlaenderen is de beroemdste 19de-eeuwse Nederlandstalige roman uit België. Het was de eerste romantische ridderroman uit Vlaanderen en hij markeerde het begin van de moderne Vlaamse literatuur. Het boek verwierf een immense populariteit, niet in het minst omdat het de Vlamingen een stevig hart onder de riem stak in het almaar meer verfransende België.
Voor de nog jonge auteur betekende De Leeuw de start van een glorieuze carrière. Conscience (1812-1883) zou de geschiedenis ingaan als ‘de man die zijn volk leerde lezen’.
Tot nu toe zijn er van De Leeuw van Vlaenderen meer dan zeventig verschillende uitgaven verschenen in het Nederlands. De meeste uitgaven zijn echter gebaseerd op de aangepaste, enigszins verminkte tweede druk uit 1843.
Voor de reeks Letterenhuispublicaties herzag Edward Vanhoutte zijn tekstkritische editie van de eerste druk (1838), die hij in 2002 bezorgde en die o.m. gebaseerd was op zijn uitgebreide onderzoek van de handschriften en brieven van Conscience in het Letterenhuis. Hiermee wordt Hendrik Consciences oorspronkelijke en veruit beste versie van De Leeuw van Vlaenderen in de meest optimale conditie terug beschikbaar.
Hendrik Conscience: De Leeuw van Vlaenderen of de Slag der Gulden Sporen. Bezorgd door en met een nawoord van Edward Vanhoutte.
ASP | Letterenhuis, Brussel | Antwerpen, Letterenhuispublicaties 14, 512 pp.
€ 29,95