Dit boek is de neerslag van het colloquium Literatuur in Nederland en Vlaanderen tijdens de jaren dertig, dat van 15 tot 17 oktober 2008 plaatsvond in het Letterenhuis en in de KBC-toren te Antwerpen.
Het organiserend comité bestond uit literatuurwetenschappers van de K.U.Leuven, de Universiteit Antwerpen en het Letterenhuis en stelde zich tot doel te onderzoeken wat er vanuit literair oogmerk karakteristiek zou kunnen zijn voor die periode van economische en culturele crisis.
De publicatie laat in veertien beschouwingen zien hoe deze gebeurtenissen en ontwikkelingen zich vertaalden in de literaire praktijk. Hoe gingen schrijvers en uitgevers bijvoorbeeld om met de financiële klappen die ze te verduren kregen? Welke impact hadden ideologie en politiek op de literaire productie en op de positie die schrijvers en critici innamen in het culturele veld? En welke normen en waarden golden er in de literatuur uit de crisisjaren?
Literatuur en crisis is een boeiende staalkaart van de Vlaamse en Nederlandse letteren in de jaren dertig en van het huidige onderzoek ter zake.
Prijs
€ 15,00