Overslaan en naar de inhoud gaan
Update ontmanteling: atelierruimte

Ontmanteling expo

De vaste museumopstelling bood sinds 2004 een overzicht van de hoogtepunten van de Vlaamse literatuur. Na achttien jaar was het tijd voor een nieuwe aanpak. In maart 2022 startte de ontmanteling van de vaste opstelling en werden de collectiestukken opgeborgen in het depot. Hoe ging dat in zijn werk? 

Conditiecheck 

De ontmanteling van de vaste opstelling begon met een conditiecheck van de tentoongestelde objecten. Samen met de restauratoren oordeelden we over de staat en de toekomst van de gepresenteerde handschriften, brieven, notitieboekjes, affiches en kunstwerken. 

Plaats vrijmaken in het depot 

In de vaste opstelling werden veel schilderijen, collages en portretten gepresenteerd. Om deze (top)stukken een plek in het schilderijendepot te kunnen geven, maakten we daar eerst plaats vrij. We haalden documenten, foto’s en iconografisch uit hun lijst, opdat de topstukken uit de opstelling veilig in een lijst konden worden opgehangen in het depot. 

Registreren, identificeren en wegbergen 

Zodra alle stukken netjes verpakt en geschoond waren, controleerden we hun registratie in het collectiebeheersysteem. Sommige stukken werden gedigitaliseerd. We pasten de gegevens aan en daarna gingen de collectieonderdelen de archiefdepots in. Daar rusten de objecten uit in het donker, om eventueel later (pas binnen een aantal jaar) opnieuw aan het publiek getoond te worden. Raadplegen in de leeszaal kun natuurlijk wel nog steeds! 

Bruiklenen 

Sommige stukken uit de recente periode in de permanente opstelling waren handschriften of objecten in bruikleen. We contacteerden de bruikleengevers. Dank aan alle auteurs dat we al deze jaren hun werkmateriaal konden presenteren.

Vanaf voorjaar 2024 heropent het gelijkvloers na een grondige herinrichting. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief