Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezen

Lees hier literaire reeksen en publicaties. 

Congo herlezen

Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza

Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.

Schrappen en schaven

de literaire canon in het archief

De komende weken belichten we telkens een titel uit de nieuwe literaire canon waarvan het handschrift of typoscript aanwezig is in de collectie van het Letterenhuis. Bovendien geven we een inkijkje in wat het Letterenhuis nog meer te bieden heeft aan archiefmateriaal van auteurs uit de canon.

10 x 100

Schrijvers van nu over schrijvers van 1920

Tien hedendaagse auteurs schetsen een beeld van tien schrijvers die 100 jaar geleden werden geboren.10 x 100 is een reeks verhalen over bekende of minder bekende schrijvers uit de collectie van het Letterenhuis.

100 jaar Hubert Lampo

zijn archief, een podcast en een wandeling

In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.

Oogen die kijken - bijlage bij De Standaard

24.09.2021

Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.

Stijn Streuvels en de perentaart

In de uitgave 'Stijn Streuvels was een bakker - Het geheim van de Avelgemse perentaart' door Regula Ysewijn, kom je meer te weten over het leven van Streuvels in de bakkerij.

Laatste pagina uit ‘De zaaidhede’, met handtekening van Stijn Streuvels

Hendrik Conscience - 'De leeuw van Vlaenderen' (1838)

de literaire canon in het archief

'De Leeuw van Vlaenderen' van Hendrik Conscience (1812-1883) behoort tot de belangrijkste werken uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis. De manuscripten van deze tekst zijn een hoogtepunt in de collectie van het Letterenhuis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief