Overslaan en naar de inhoud gaan

Letterenlab

Het Letterenhuis presenteert voor alle literatuurliefhebbers: het eerste draagbare literatuurpracticum! Dit ‘Letterenlaboratorium' is een bijzonder fraai en handzaam vormgegeven lees-, kijk- en doepublicatie over een van de beste korte verhalen van Raymond Brulez (1895-1972). Of hoe leuk een studie in teksteditie kan zijn.

De opstand der voetnota’s

‘De opstand der voetnota’s’ uit 1930 is de geestige vertelling van de strijd van de kleine lettertjes onderaan de bladzijde tegen de heersende klasse van de lopende tekst. Zal het proletariaat zegevieren, of bepalen de boven de partijen verheven drukkerijgoden de afloop van deze loden revolutie?

Over modernisme, tekstgenese en teksteditie

De uitgave vertelt over Brulez en het literaire modernisme, over tekstgenese en teksteditie en maakt het mogelijk te experimenteren met de facsimile’s van de manuscripten, opzetjes en aantekeningen en van de tijdschrift- en boekpublicaties van Brulez’ verhaal. Er wordt zo een idee geschetst van de totstandkoming van deze tegendraadse parabel, die om druktechnische maar vermoedelijk ook om ideologische redenen niet werd opgenomen in de eerste druk van Brulez’ raamvertelling Sheherazade uit 1932 (maar pas verscheen in de tweede druk in 1946).

Zelf aan de slag met manuscripten en aantekeningen

De map bevat als een goed uitgerust laboratorium alle ingrediënten voor dit practicum:

  • twee rijk geïllustreerde tekstboekjes (Het verhaal en De making-of) met onder meer de eerste uitgave in boekvorm uit 1946
  • facsimile’s van alle overgeleverde manuscripten van het verhaal (kladjes, opzetjes, bewerkte typoscripten en aantekeningen)
  • facsimile’s van de publicatie in de tijdschriften Hooger Leven (1933) en De Groene Amsterdammer (1936)

Op een aparte webpagina kunnen de gedigitaliseerde handschriften en aantekeningen worden ondergebracht in een schema waarmee het verloop van het schrijfproces aanschouwelijk wordt gemaakt.

Letterenlaboratorium  Hoe Raymond Brulez ‘De opstand der voetnota’s’ schreef werd voor het Letterenhuis ontwikkeld en geschreven door Dirk van Hulle, hoogleraar Engelse literatuur – Centre for Manuscripts Genetics, Universiteit Antwerpen, en is in het Letterenhuis verkrijgbaar voor 20 euro (10 euro voor studenten, scholieren en docenten). Openinguren bookshop: dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10 tot 16.30 uur.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief