De Leeuw van Vlaenderen: een kleurrijk epos
Toen Hendrik Conscience (1812-1883) De Leeuw van Vlaenderen schreef, was hij een bevlogen jongeman van 26. Onder invloed van zijn artistieke vrienden begon Conscience te schrijven. Alles bij elkaar zou hij meer dan 100 boeken schrijven, maar zijn Leeuw is onmiskenbaar het werk dat het meest tot de verbeelding blijft spreken. Stof voor zijn roman vond hij in de roemruchte strijd van de Vlamingen tegen de Fransen tijdens de Guldensporenslag van 1302, een patriottisch thema dat hij vol vuur behandelde. Met middeleeuwse ridders, moedige gilden, een mysterieuze Zwarte Ridder en een dito monnik en veel wapengekletter zorgde hij voor een kleurrijk en meeslepend epos dat gewone mensen kon aanspreken.
Van de 14de eeuw naar het Vlaanderen van vandaag
Hoe zit het met het huidige Vlaanderen? Op zoek naar antwoorden op die vraag begint de tentoonstelling Leeuwen van Vlaanderen met contrasterende beelden van en uit het middeleeuwse, het negentiende-eeuwse en het tegenwoordige Vlaanderen. Kan een Vlaamse leeuw nog tegen de postmoderne beeldenstroom op te boksen? Rode draad door de tentoonstelling is het voorwoord bij de eerste druk van De Leeuw. Daarin verwoordt de auteur zijn bezorgdheid over het Vlaanderen van zijn tijd. Ook de politieke vertaling van de ideeën achter Consciences Leeuw wordt onder de loep genomen, want mettertijd groeiden de Guldensporenslag, de leeuw en De Leeuw uit tot symbolen van de Vlaamse ontvoogding en de Vlaamse zelfstandigheid.
Het ontstaan en de populariteit van De Leeuw
Het hoofdthema van de tentoonstelling is uiteraard de literatuur. We staan stil bij het debuut van Conscience en bij het genre van de historische roman, maar volgen vooral het ontstaansverhaal van De Leeuw van Vlaenderen. Bijna stap voor stap zien we het werk groeien aan de hand van originele handschriften, brieven en documenten. De historische werkelijkheid achter de roman komt aan bod in een korte animatiefilm en met wapentuig uit de veertiende eeuw.
En wie het verhaal niet kent, krijgt de hoogtepunten ervan gepresenteerd met grafisch werk van Dujardin, Ost, Ensor en De Vriendt. Of naar een voorstelling van de Poesje komen kijken, in een speciaal daarvoor in het Letterenhuis gebouwd theatertje.
De Leeuw van Vlaenderen is een boeiende roman vol verhaallijnen, met een massa intriges en zoveel personages dat het wel een soap lijkt. Is voor de lezer van nu De Leeuw dan alleen nog maar een onderhoudende avonturenroman? Of heeft het boek ons ook in 2002 nog iets te zeggen? Hoe kon het boek zo razend populair worden? Hoe gingen en gaan onze eigen schrijvers om met het verhaal?
Memorabilia, persoonlijke documenten, portretten en boeken maken het beeld van de schrijver achter de roman compleet. En met strips, bewerkingen en edities van De Leeuw zorgen we voor extra leesvoer voor wie er écht niet genoeg van kan krijgen.