Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunst in de Groote Oorlog.

expo in de reeks DE MODERNEN

DE MODERNEN. Kunst in de Groote Oorlog is een tentoonstelling over de schok die de Eerste Wereldoorlog teweegbracht in kunst en literatuur. De verhalen van zes centrale figuren - Cyriel Buysse, André De Ridder, Paul van Ostaijen, Jules Schmalzigaug, Emile Verhaeren en Rik Wouters - zijn het vertrekpunt voor de verhalen van hun vrienden. Schilderijen, brieven, foto's, tekeningen, sculpturen en publicaties laten zien hoe zij de oorlog beleefden.

Vlak voor 1914 suggereerden de futuristische werken van Jules Schmalzigaug vooruitgang, snelheid en techniek. Rik Wouters’ kunst was een ode aan levenslust en -kracht. De oorlog veroorzaakte een enorme schok. 

De expo laat zien hoe die schok voelbaar was in kunst en literatuur tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog. Sommige kunstenaars en schrijvers vluchtten naar Nederland en Groot-Brittannië en kwamen daar in contact met buitenlandse bewegingen. Anderen probeerden het leven aan en achter de frontlinie vorm te geven. Paul van Ostaijen verwerkte zijn trauma’s in de experimentele bundels Bezette stad en De feesten van angst en pijn. Maar ook op andere schrijvers en kunstenaars in Antwerpen en Vlaanderen liet de oorlog diepe sporen na. Aan de hand van een zestal centrale figuren onder wie Rik WoutersEmile Verhaerenen Paul van Ostaijen roept de expositie een beeld op van wat de oorlog voor hen betekende.

Meld je aan voor de nieuwsbrief