Overslaan en naar de inhoud gaan

On the Job for Victory

24.09.15 - 30.01.16

Amerikaanse oorlogsaffiches uit de Eerste Wereldoorlog

 

 

Amerika en de Eerste Wereldoorlog

In april 1917 verklaren de Verenigde Staten de oorlog aan Duitsland en raken zo actief betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. Om de oorlogsinspanningen te financieren en tegelijk de Amerikanen warm te maken voor de oorlog, worden alle middelen ingezet. Populaire Amerikaanse illustratoren en ontwerpers worden ingeschakeld om affiches te maken. Daarmee wordt vooral gemikt op een publiek dat geen kranten leest en niet naar meetings of de bioscoop gaat.

Soldaten en arbeiders

De propaganda speelt in op het patriottisme en het plichtsbesef. Een affiche als “Be a U.S. Marine” straalt een no-nonsense mentaliteit uit die volledig past bij de Marines, een corps dat snel inzetbaar is.
Er is ook mankracht nodig voor de uitbouw van een vloot die de soldaten naar Europa moet brengen en die voor de bevoorrading van de troepen moet zorgen. In een van de affiches marcheren een werkman, een marinier en een soldaat samen naar een glorieuze overwinning. Arbeiders en soldaten eensgezind aan de slag is de boodschap.

Volksleningen en spaarzaamheid

Omdat de oorlog miljarden dollars kost, worden volksleningen uitgeschreven. In de ogen van de campagnemakers waren er slechts twee mogelijkheden: Fight or Buy Bonds! Alle middelen zijn goed om iedereen te overtuigen. Kinderen worden afgebeeld om in te spelen op het sentiment en de vijand wordt voorgesteld als een monster dat moordt, verkracht en plundert.

Behalve op het inzamelen van geld, zet het Rode Kruis ook in op het rekruteren van verpleegsters. Vrouwen worden aangesproken om te helpen in de fabriek of in de landbouw, of om sokken voor de soldaten te breien.
In de loop van de oorlog neemt de voedselschaarste toe. Intensieve campagnes roepen de bevolking op tot zuinigheid, met veelzeggende slogans als Voedsel is ammunitie! en Verspil geen voedsel terwijl anderen sterven!

Affiches van de Division of Pictoral Publicity

Iedere Amerikaan, van klein tot groot, moet zijn bijdrage leveren. Het Committee on Public Information haalt alle middelen uit de kast om mensen daarvan te overtuigen. Veel werk wordt hierbij verzet door Charles Dana Gibson. Hij is een populair illustrator die voor LIFE Magazine werkt, en die de leiding krijgt over de Division of Pictoral Publicity, onderdeel van het Committee.

De expo ‘On the Job for Victory’ geeft een inzicht in de manier waarop affichekunstenaars als James Montgomery Flagg, Joseph Pennell, Herbert Paus, Joseph Christian Leyendecker en Howard Chandler Christy hun talent inzetten voor de propagandacampagnes. Hun prachtige, kleurrijke en efficiënte werk staat in schril contrast met de oorlogsrealiteit.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief