Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Polfliet

1880 - 1950

Musicus, dirigent, uitgever en instrumentontwerper

Werd na de oorlog muziekuitgever in Brussel (Le réveil artistique), eerst in de Stoofstraat 30, laterrue du Midi, 57, waar hij ook een muziekwinkel had, met onder meer een groot assortiment gitaren.

Hij ontwierp ook zelf enkele muziekinstrumenten, waaronder een dwarsfluit met een lage B klep en een ventieltrompet in B klein. In 1928 ontwierp hij samen met Louis Meskes een ‘saxophone à coulisse’, een schuifsaxofoon, waarvoor ze een octrooi verkregen. Deze saxofoon is nog tot 11 januari 2015 te zien in het MIM in Brussel in de tentoonstelling Sax200.

Polfliet speelde met zijn harmonie op 21 juli 1933 de door hem gecomponeerde mars ‘Volkslied Hofstade-Plage’ bij de opening door Koning Albert I en Prins Leopold van het domein van Hofstade. Hofstade-Plage is overigens nog dagelijks te horen in de vaste tentoonstelling van het Sportimonium, het sportmuseum dat daar nu gevestigd is.

Het Muziekinstrumentemuseum in Brussel heeft nogal wat documenten betreffende Jacques Polfliet. Hij was gedurende 35 jaar (tot 1950) agent voor Couesnon et Cie (Parijs), die voor hem fluiten en andere instrumenten bouwden met zijn eigen stempel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief