Overslaan en naar de inhoud gaan

Installatie van Johan van Geluwe

06.04.08 - 31.12.08

75 jaar Letterenhuis + 9 literaire interpretaties

Kunstenaar Johan van Geluwe

Johan van Geluwe (1929) is conservator van ’s werelds meest omvattende museum, The Museum of Museums (M.O.M.). Van Geluwe opereert vanuit zijn geboorteplaats Waregem maar zijn tentakels strekken zich uit over heel Europa. Hij is opgeleid als architect maar staat vooral bekend als beeldend kunstenaar. Van Geluwe beschouwt verzamelen en ordenen als een volwaardige artistieke praktijk.
De archivalische activiteit van Johan van Geluwe situeert zich binnen een kritische en ironische context. Sinds de jaren zeventig tart deze zelfverklaarde ‘art-chitect’ de conventies en de stereotypen van de beeldende-kunstwereld. Daarbij hanteert hij de verzameling en het archief als wapen.
Voor 75 jaar Letterenhuis laat hij zich inspireren door de gigantische collecties van de instelling. Zijn installatie zorgt voor heel eigen kijk op de taken en functies van het Letterenhuis.

9 literaire interpretaties

Handschriften van Conscience, de man die zijn volk leerde lezen en handgeschreven brieven van Hugo Claus, kandidaat Nobelprijs Literatuur. Het literaire erfgoed van Vlaanderen wordt met zorg bewaard in het Letterenhuis. Wat vinden schrijvers zelf van deze aandacht voor hun papieren? We vroegen het aan 9 schrijvers. Jong & gevestigd talent, man & vrouw, dichter & romanschrijver, ambachtelijk & multimediaal schrijver, allen geven hun visie op de zorg voor literair erfgoed. Dat doen ze met een vitrine in de installatie van Johan van Geluwe en met kritische teksten gebundeld in de publicatie Blauwdruk.
Beeld en woord van Jeroen Brouwers, Kristien Hemmerechts, Pol Hoste, Geert van Istendael, Jan Lauwereyns, Xavier Roelens, Chika Unigwe, Peter Verhelst. Genoeg materiaal dat stemt tot nadenken over oude en nieuwe zorgen in verband met het literaire erfgoed.

En in een digitaal luik kunnen jongeren het verleden en het heden van de Vlaamse letteren ontdekken.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief