Overslaan en naar de inhoud gaan
Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis

Herinrichting gelijkvloers

In het Letterenhuis kun je een glimp van de toekomstplannen voor het gelijkvloers opvangen. Meer zelfs: na het bekijken van een inspiratie-expo over de nieuwe invulling van de publieksruimte kun je zélf ideeën en suggesties aandragen. Want het Letterenhuis van de toekomst, waar we met bezoekers en partners het literair erfgoed tot leven brengen, dat bouwen we samen.

Met de ontmanteling van de permanente museumopstelling ontstaat ruimte. Véél ruimte. Achter de schermen werkte het Letterenhuis al hard aan de nieuwe invulling, o.a. via een omgevingsanalyse en gebruikersonderzoek, gesprekken met belanghebbenden en het opstellen van een projectdefinitie.

Gelijkvloers Letterenhuis

 

Praktijkcase opleiding interieurarchitectuur 

Studenten Interieurarchitectuur van de Universiteit Antwerpen tekenden tijdens het academiejaar ‘21-‘22 in het kader van hun bachelorproef enkele ontwerpvoorstellen uit. In hun maquettes, ontwerptekeningen en digitale simulaties verbeelden de studenten toekomstmogelijkheden.Abstracte ideeën en ambitieuze plannen kregen zo plots een heel concrete vorm.

Voor een inspiratie-expo in het najaar van ’22 selecteerde het Letterenhuis samen met de opleiding het werk van enkele studententeams. Dat waren geen finale ontwerpen, maar ontwerpvoorstellen waarover we in intern onder collega’s en met bezoekers in dialoog gingen. 

Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis

 

Overleg en aanbesteding 

In nauwe samenwerking met verschillende technische diensten van de stad worden de randvoorwaarden voor de herinrichting bekeken en wordt de aanbestedingsprocedure in gang gezet.

In de gesprekken met potentiële medebewoners krijgen samenwerkingen voor de invulling en uitbating van het gelijkvloers verder vorm. 

Naar een dynamische publieksruimte 

Na de transformatie vormt het gelijkvloers een laagdrempelige, uitnodigende toegangspoort naar ons rijke archief. Ook is het een ruimte voor creatie, ontmoeting, verbinding en uitwisseling

Het Letterenhuis van de toekomst betreed je via een aangename en uitnodigende ontvangstruimte. Om de collectie zo toegankelijk mogelijk te maken, verhuizen we de leeszaal naar beneden. Op het gelijkvloers plannen we ook een creatieruimte, een workshop- en projectruimte, overlegruimte en een compacte collectiepresentatie die bezoekers aanmoedigt om zélf met het unieke literaire erfgoed aan de slag te gaan. 

Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis Maquette gelijkvloers van het Letterenhuis

 

Krijtlijnen verfijnen 

Samen zijn we slimmer. Het Letterenhuis geeft de plannen graag samen met partners én bezoekers verder vorm. Op het gelijkvloers kun je momenteel een organisch groeiende inspiratie-expo bezoeken.

Aan het einde van de expo kun je reageren op de ontwerpvoorstellen. Het Letterenhuis verzamelt alle indrukken en speurt naar ideeën en suggesties die de toekomstplannen nog beter maken. Wees welkom! 

Je kunt de inspiratie-expo voor het gelijkvloers bezoeken van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16.30.
(gesloten op feestdagen)

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief