Overslaan en naar de inhoud gaan

Henri Brondgeest

Cirebon (Indonesië), 17.10.1865 – Jakarta (Indonesië), 01.06.1928

Acteur, luitenant van het 3de Hussaar

Henri Brondgeest (of Brondgeest van Amstel, zoals hij zich enigszins snobistisch liet noemen) kwam op elfjarige leeftijd met zijn ouders van Java naar Nederland. Hij kreeg een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie van Breda en werd op 30 juli 1888 tweede luitenant der cavalerie bij het 3de regiment Huzaren te Den Haag.

Gegrepen door acteren en het toneel verliet hij het leger en voegde zich in 1890 bij het toneelgezelschap van de gebroeders Van Lier in Amsterdam. Hij speelde nog bij diverse andere toneelgezelschappen. In die jaren huwde hij de veel oudere Theodora Bouwmeester, de zus van de bekende toneelspeler Louis Bouwmeester. Het huwelijk hield niet lang stand en in 1899 hertrouwde Brondgeest met de acht jaar jongere actrice Sophie de Vries.

In 1903 stichtte hij het Brondgeest Ensemble, waarmee hij onder andere twee tournees door zijn geboorteland maakte. Toen de oorlog uitbrak meldde hij zich aan als reservist bij het Nederlandse leger. Zo kwam hij in het Belgenkamp van Harderwijk terecht. Hij stimuleerde er niet alleen de cultuur, maar ook de sportieve beleving en zorgde er zo voor dat het leven in Harderwijk relatief aangenaam was. Brondgeest deed zelf aan schermen, schaatsen, zeilen en jumping.

In 1924 keerde hij terug naar Indonesië, waar hij tot zijn dood opnieuw een toneelgezelschap leidde.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief