Humor en onvergetelijke personages
Bomans werd vooral bekend met Memoires of gedenkschriften van Mr. Pieter Bas (zijn romandebuut uit 1937), het allegorische Erik of het klein insectenboek (1940) en zijn meesterlijke Sprookjes. Zijn werk wordt vooral gekenmerkt door de typische humor waarmee hij tegen de wereld aankijkt. Met Bill Clifford, Pa Pinkelman en Tante Pollewop creëerde hij bijzonder grappige en onvergetelijke personages. De journalistieke bijdragen die hij aan Elseviers Weekblad en de Volkskrant leverde, hadden een enorme impact op het publiek. Velen begonnen hun dag met een aflevering van het feuilleton rond Pa Pinkelman of keken uit naar zijn column ‘Parlevink’.
Radio- en televisieoptredens
In de jaren 1950 was Bomans ook veel op pad om lezingen te houden en vanaf 1955 werd bovendien zijn eerste mediahonger gestild door radio-optredens voor de AVRO: Bomans was als verschijning niet meer weg te denken in Nederland en Vlaanderen. Op de radio was hij o.m. te horen als panellid in ‘Kopstukken’ en in het spelletjesprogramma ‘Hou je aan je woord’. Ook televisie bleek al gauw een geschikt medium voor Bomans te zijn om zijn publiek te vermaken. Hij was een gesmaakte komische gast in ‘Mies en scène’ maar hij maakte ook ernstige reeksen zoals ‘Met Bomans de wereld rond’ en ‘Een Hollander ontdekt Vlaanderen’.
Verenigingen en vrolijke clubjes
Hoewel hij een publieke figuur werd, bleven gezelligheid en knusheid hem nauw aan het hart liggen. Hij was dol op spelletjes en richtte samen met zijn vrienden vrolijke clubjes en serieuze verenigingen op, zoals de Rijnlandsche Academie, de Haarlemse Sociëteit Teisterbant en de Nederlandse tak van The Dickens Fellowship.
Gniffelend manuscripten lezen
Het materiaal in deze chronologische overzichtstentoonstelling komt vrijwel volledig uit de literaire nalatenschap van Bomans, die door het Letterkundig Museum in Den Haag wordt bewaard. Met brieven, dagboeken, foto’s en kladschriften wordt de rijkdom van Bomans’ schrijversschap getoond. De bezoekers kunnen een blik werpen op een aantal unieke dagboeken als ‘Journaal van de laatste oorlogsdagen en de eerste dagen van de bevrijding’ en ‘dagboek van Rottumerplaat’. Ook de manuscripten van Erik, Pieter Bas, diverse sprookjes en nooit verschenen werk zijn te bekijken.
Het is een amusante tentoonstelling, die niet alleen nostalgie oproept door de schriftjes waarin Bomans schreef en de uitvergrote foto’s, maar die ook doet gniffelen bij het lezen van tekstfragmenten.
[een tentoonstelling samengesteld door het Letterkundig Museum in Den Haag]