Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsen op papier

Fietsaffiches in de klas

Aan het einde van de 19e eeuw wordt de fiets een rage. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid. Denk samen met je leerlingen kritisch na over mobiliteit en fietsen tijdens de belle époque en vandaag.

Velodroom, fietsaffiches uit de belle époque

Met de expo Velodroom brachten we een minder bekend deel van onze collectie naar buiten; het Letterenhuis heeft de grootste collectie culturele affiches in België. De fietsaffiches uit de expo, brachten we bij elkaar in een online collectie. Ze vertellen het verhaal van de opkomst en enorme populariteit van de fiets tijdens de belle époque.

Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maakten de fiets aan het einde van de 19de eeuw tot een snel en comfortabel vervoermiddel. In nog geen tien jaar tijd was de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen ging de fiets op. Fietsen was vrijheid. En is dat vandaag nog steeds.

 

'En route' met je klas

Wij brachten alle affiches samen in een online collectie. Zo haal je de expo Velodroom naar je klas.

Ga met je leerlingen aan de slag rond mobiliteit en fietsen. Via deze opdrachten leren leerlingen kritisch nadenken over mobiliteit, fietsveiligheid en de populariteit van de fiets tijdens de belle époque en vandaag. Daarnaast oefenen ze ook vaardigheden zoals informatie opzoeken en verwerken, presenteren en wordt hun creativiteit aangesproken.

De opdrachten zijn geschikt voor alle jaren en studievormen van het secundair onderwijs. Sommige opdrachten bieden meer structuur en planning voor de leerlingen, terwijl andere de leerlingen meer vrijlaten. Je kiest zelf de opdrachten die het best aansluiten bij je klas.

 

Lesmateriaal (downloads)

Fietsen op papier - bundel voor de leerkracht
>> download

Kennis en inzicht, optie 1
>> download

Kennis en inzicht, optie 2
>> download

Creatieve opdracht - opdrachtenbundel voor de leerling
>> download

Extra's

  • Wil je liever werken rond reclame en affiches? Download de suggestiebundel reclame met opdrachten om leerlingen kritisch te laten kijken naar de affiches in de tentoonstelling en hun creativiteit hierop los te laten.
    Lessuggesties reclame
    >> download
  • Fietsen inspireert! Vele auteurs laten hun (hoofd)personages in contact komen met deze sport. Je vindt hieronder ook een lijst met (jeugd)boeken waar de fiets een hoofdrol speelt.
    Leeslijst
    >> download

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief