Overslaan en naar de inhoud gaan

Expo De Beukelaer’s Fabrieken

14.02.15 - 30.05.15

Foto’s, film en objecten uit 1925 en 2015 van Jimmy Kets en de archieven van De Beukelaer.

Ontdek de smakelijke erfenis die Edward de Beukelaer en zijn familie nalieten met een schat aan documentatie, foto's en andere memorabilia uit de archieven van het bedrijf. Historische foto’s van De Beukelaer’s Fabrieken en hedendaagse foto’s van Jimmy Kets tonen samen met filmmateriaal hoe de beroemde koekjes gemaakt werden en worden. Reclameplaten, wikkels en koekendozen laten zien hoe Biscuits De Beukelaer  de smaak van de tijd op de voet volgt.

 

De Beukelaer en Antwerpen

Mede dankzij de fabrieken van De Beukelaer draagt Antwerpen de bijnaam ‘Koekenstad’. Het bedrijf werd in 1870 opgericht door Edward de Beukelaer, een jonge bakker uit Antwerpen. De Beukelaer was de eerste industriële koekjesproducent op het Europese vasteland en werd tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De fabriek was bijna honderd jaar actief in het centrum van de stad, gaf tienduizenden Antwerpenaars werk en verleidde alle passanten met zijn heerlijke zoete geuren. In de jaren zestig verhuisde de fabriek noodgedwongen naar Herentals. Tot op de dag van vandaag is ze de grootste koekjesfabriek in Europa.

Bezoek De Beukelaer’s Fabrieken 1925 - 2015

De naam ‘De Beukelaer’ staat nog steeds voor kwaliteitskoekjes. De expo toont de smakelijke erfenis die Edward de Beukelaer en zijn familie nalieten met een schat aan documentatie, foto's en andere memorabilia uit de archieven van het bedrijf. Reclameplaten, wikkels en koekendozen laten zien hoe Biscuits De Beukelaer  de smaak van de tijd op de voet volgt.
Fotoreeksen en een filmdocumentaire uit de jaren twintig, gemaakt in de toenmalige fabriek bij het Centraal Station van Antwerpen, nemen de bezoeker van de expo mee terug in de tijd. Fotograaf Jimmy Kets werkte anno 2014 een week lang in de koekjesfabriek in Herentals en confronteert zijn hedendaagse foto’s en film met het historische archiefmateriaal.

Het Letterenhuis en De Beukelaer

Omdat het 19de-eeuwse Huis De Beukelaer deel uitmaakt van het gebouw van het Letterenhuis, was er geen betere plek denkbaar voor deze expo met dit uiterst bijzondere archiefmateriaal.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief