Overslaan en naar de inhoud gaan

Dicht bij Elsschot

30.05.10 - 31.12.10

Kijk mee over de schouder van schrijver, zaken- en familieman Willem Elsschot en ontdek nooit eerder getoonde brieven, handschriften, foto's, geluidsopnamen en filmpjes.

Intieme ontmoeting

Brieven uit de oorlogsjaren over eten en geld voor zijn familie. Elsschot terwijl hij plat Antwerps praat. De schrijver die voorleest uit Kaas en Het dwaallicht. Elsschot die zoekt naar die ene pakkende formulering en dat volmaakte vers. Klas- en familiefoto’s. Een brief aan zijn kleinzoon met een mop over een poedel. De ‘straat van weinig aanzien’ uit Villa des Roses. Een klavertjevier uitgeknipt voor zijn vrouw. De typemachine van de schrijver… Dicht bij Elsschot is veel meer dan een schrijverstentoonstelling. Het is een intieme ontmoeting met de grote auteur die Willem Elsschot was en met de bijzondere man achter dat pseudoniem: Alfons de Ridder.

Een uitgebreid archief

We volgen hem van de jongen die op school geen zin had om te deugen tot de succesvolle zakenman en gevierde schrijver die hij werd. En die blijft fascineren: acteurs spelen zijn boeken, zijn romans en zijn leven worden ‘verstript’, hij wordt vertaald van Finland tot Korea… Dat we Elsschot op een nieuwe manier kunnen belichten, komt dankzij de aankoop van zijn archief door de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap, met een schat aan nieuwe brieven en prachtige handschriften, van een cahier met gedichten tot slimme zakenbrieven, maar ook met verdeelde reacties op zijn gedicht over de collaborateur Borms.

Bijzondere tentoonstelling

Dicht bij Elsschot zal iedereen verbazen, van de kenner tot de kennismaker, van de literatuurfreak tot de manager. Liefhebbers van Het dwaallicht kunnen zien hoe Elsschot tot de onvergetelijke openingszin kwam. Wie Lijmen heeft gelezen, zal versteld staan van Elsschots reclamepraktijken, te volgen tot twee cijfers na de komma. Kortom, wie alles denkt te weten over Willem Elsschot, zal veel nieuws ontdekken, en wie nieuwsgierig is, maakt kennis met een bijzondere man.

Meld je aan voor de nieuwsbrief