Overslaan en naar de inhoud gaan

deBuren | 35 jaar Het verdriet van België

deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat

Wandel door het decor van deze iconische roman met Hugo Claus en Cees Nooteboom.

In april 1983 gingen Cees Nooteboom en Hugo Claus twee dagen lang in gesprek met elkaar. Het duo wandelde langs plekken in Kortrijk die een rol spelen in Claus' Het verdriet van België om er de werkelijkheid te toetsen aan die van de roman.

BRT-radioman Bob de Groof nam in 1983 de gesprekken tussen Cees Nooteboom en Hugo Claus op. Het resultaat? Een radioreeks van 4 keer 43 minuten, die destijds werd uitgezonden in het Radio 2-programma Het Vertoon. Een podcast avant la lettre.

deBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat is deze opnames opnieuw gaan opsnorren en was bijzonder verheugd vast te stellen dat de tijd schijnbaar geen invloed heeft gehad op de kwaliteit van de gesprekken tussen Claus en Nooteboom, integendeel. Ze hebben een soort van tijdloosheid over zich, waardoor het ook vandaag nog enorm relevante opnames zijn.

Zo relevant dat deBuren, samen met jonge radiomaakster Eva Moeraert, de opnames omzet in een geluidswandeling. De originele opnames worden afgewisseld met passages uit Het verdriet van België, voorgelezen door Wim Opbrouck. Jessie De Caluwé, destijds ook presentatrice van 'het Vertoon', gidst je door het decor van de roman en begeleidt de wandeling locatie per locatie.

De wandeling is vanaf 18 maart 2018 gratis te downloaden via de websites van de stad Kortrijk en VRT.

Om deze geluidswandeling op een gepaste manier te lanceren, plant deBuren tijdens het weekend van 17 en 18 maart verschillende activiteiten in Kortrijk. 

Een samenwerking van deBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat met de stad Kortrijk, VRT, De Bezige Bij en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen)

www.deburen.eu

Meld je aan voor de nieuwsbrief