Overslaan en naar de inhoud gaan
schatkamers van de Vlaamse literatuur

De schatkamers van de literatuur

Archiefbezoek voor secundair onderwijs

Maak literatuurgeschiedenis levend en tastbaar door een bezoek aan de archiefdepots van het Letterenhuis. We gooien de deuren van de schatkamer van de literatuur open voor jou en je leerlingen. Samen met een gids ga je op verkenning en ontdek je een veelheid aan verhalen. En leer je meer over de waarde van archieven.

Archiefverhalen

Duik met je leerlingen in de depots van het Letterenhuis en ontdek de wondere wereld van het archief. Zie hoe het geen gesloten en stoffige plek is, maar een goudmijn vol verhalen die wachten om ontdekt te worden. Persoonlijke verhalen over het dagelijks leven van dichters en romancières, historische verhalen over maatschappelijke thema’s, over creatie en hoe creatieve drang zich vertaalt in literatuur.

We bewaren ruim twee miljoen brieven en manuscripten van grote en kleine Vlaamse auteurs en de documenten van tientallen uitgevers en literaire tijdschriften. In onze depots vind je dus de papieren én digitale neerslag van de literaire creatie: je ontdekt hoe een auteur werkt, hoe persoonlijke en maatschappelijke verhalen in literatuur worden omgezet.

Jonge kunstenaars

Met een gids ga je op zoek naar verhalen van jonge kunstenaars. Zo leer je met originele brieven, handschriften en foto’s Paul van Ostaijen kennen als een jonge, gedreven kunstenaar die zijn streven naar een andere wereld in baanbrekende literatuur vertaalde. Leer niet alleen zijn ideeën en inspiratie kennen, maar ook de hechte vriendschap met zijn schoolkameraden, met kunstenaars in binnen- en buitenland. En hoe hij samen met hen nieuwe literatuur zou creëren, waarin taalspel, beeld en woord tot de iconische bundel Bezette Stad zouden voeren. Ontdek zijn grote liefde voor Emma Clément in de brieven die ze elkaar stuurden.

En ook nu verwerken jonge kunstenaars de verhalen die vandaag belangrijk zijn in rijm, ritme en beeldende vormen. Talenten als Lisette Ma Neza, Giovanni Baudonck en Maravilha Munta laten in slam poëzie en andere vormen van spoken word de dingen die er voor hen toe doen tot uiting komen. En hoe zij zelf denken over bewaren, over hoe ook die literatuurvormen een plaats in het Letterenhuis moeten krijgen. Maar ook: de zoektocht naar manieren om dat te doen.

Praktisch

  • derde graad secundair onderwijs
  • duur bezoek: 1,5 uur
  • tarief: €95 (administratiekost inbegrepen)
  • maximum 15 leerlingen per gids
  • boeken kan via Experience Antwerp

Meld je aan voor de nieuwsbrief