Overslaan en naar de inhoud gaan

Cinema Zuid | Hugo Claus, scenarioschrijver

Cinema Zuid vertoont in maart en april 2018 zes films waarvoor Claus het scenario schreef.

“Mensen van mijn leeftijd zijn nu eenmaal enorm door de film beïnvloed. Ik wilde zo dicht mogelijk bij die wereld komen. De droom, daar ging het om. De droom heeft de allures van de film, van het beeld.” (Hugo Claus, 1978)

Cinema Zuid vertoont in maart en april 2018 een reeks van zes films waarvoor het scenario werd geschreven door Hugo Claus en die op één uitzondering na (Mira – omdat het voor Vlaanderen en Nederland een belangrijke film is) gebaseerd zijn op eigen werk (maar niet noodzakelijk door hem geregisseerd). De films worden van een inleiding voorzien.

Het mes

Hugo Claus bewerkte zijn eigen novelle (uit de bundel De zwarte keizer) over een 13-jarige knaap die zijn onschuld verliest als gevolg van een aantal verwarrende emotionele gebeurtenissen (waaronder de ontdekking dat zijn moeder een minnaar heeft). Het mes dat hij stal op een missietentoonstelling speelt een symbolische rol in het drama.

Fons Rademakers
NL 1960 - 90'
Reitze Van der Linden, Ellen Vogel, Paul Cammermans, Hetty Beck

vrijdag 23 maart om 20.30 uur

De dans van de reiger

Gebaseerd op Claus’ gelijknamige toneelstuk over de crisis in het huwelijk van een paar, die een hoogtepunt bereikt tijdens een vakantie aan de Adriatische zee. Hij weigert elke vorm van toenadering en gaat in z’n eentje zitten broeden over de ontrouw van zijn vrouw die hem bedriegt met een matroos. Hij is de klassieke hoorndrager rond wie de reiger haar dans opvoert.

Een Nederlandse film met een internationaal tintje dankzij Bergman-actrice Gunnel Lindblom en de Franse cameraman Sacha Vierny

Fons Rademakers
NL 1966 - 92'
Gunnel Lindblom, Jean Desailly, Mien Duymaer van Twist, Jan Teulings

zondag 25 maart om 18 uur

Mira of De teleurgang van de Waterhoek

Destijds hét kassucces van de Vlaams-Nederlandse film en gezien als een grote doorbraak. Gebaseerd op de streekroman van Stijn Streuvels over een gesloten dorpsgemeenschap in West-Vlaanderen die zich hardnekkig verzet tegen de bouw van een brug over de Schelde. Willeke van Ammelrooy is Mira, de wulpse boerendochter, die alle betrokken partijen in verwarring brengt met haar onbevangen sensualiteit. Filmdebuut van Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir.

Fons Rademakers
BE/NL 1971 - 95'
Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Carlos Van Lanckere, Luc Ponette

vrijdag 30 maart om 20.30 uur

Vrijdag

Georges, een 40-jarige arbeider, komt na twee jaar gevangenisstraf vervroegd vrij. Hij was veroordeeld voor incest met zijn dochter. Tijdens zijn opsluiting is zijn vrouw Jeanne een relatie begonnen met zijn beste vriend Eric, bij wie ze nu ook een kind heeft. Georges probeert zijn echtgenote terug voor hem te winnen.

Verfilming door Claus van zijn eigen toneelstuk. Hilde Van Mieghem, die hier haar filmdebuut maakte, zal de film kort inleiden.

Hugo Claus
BE/NL 1980 - 96'
Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Herbert Flack, Ann Petersen, Fons Derre, Herman Fabri, Fons Rademakers, Hilde Van Mieghem

zondag 1 april om 18.00 uur

Het sacrament

Verfilming van Claus’ roman Omtrent Deedee en het toneelstuk Interieur. Tragikomedie die zich afspeelt in een dorpspastorie waar een familie de sterfdag van de moeder gedenkt. Na een mis, spelletjes, eten en veel drank komen allerlei rancunes en spanningen naar boven.  Het eindigt met de wanhoopsdaad van de homofiele zoon.

Marc Didden, die bevriend was met Claus en in Het sacrament een bijrol speelt, zal de film inleiden.

Hugo Claus
BE 1989 - 90'
An de Donder, Jan Decleir, Ann Petersen, Frank Aendenboom, Carl Ridders, Hugo van den Berghe

vrijdag 6 april om 20.30 uur

De verlossing

Verfilming door Claus van zijn gelijknamige toneelstuk waarin een terminaal zieke Magda terugblikt op haar ellendige huwelijk en nazaten. Op haar stugge man, haar verlopen zoon, en een dochter die getrouwd is met een derderangsvoetballer. Magda's overleden hatelijke zus Marleen onderbreekt steeds het verhaal, commentarieert, provoceert en chanteert, tot Magda uiteindelijk vredig inslaapt.

Hugo Claus
BE/NL 2001 - 93'
Gilda De Bal, Jan Decleir, Elke Dom, Willeke van Ammelrooy, Amin Hagouchi, Jenne Decleir, Lucas Van den Eynde

zondag 8 april om 18 uur

Filmprogramma

  • Cinema Zuid – Waalse Kaai 47 – 2000 Antwerpen
  • tickets online vanaf 15 februari
  • www.cinemazuid.be

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief