Overslaan en naar de inhoud gaan

BOEM! Paul van Ostaijen in Berlijn.

Expo over Van Ostaijen in het Ephraim-Palais Museum van 15.10 tot 30.12

Wil je het iconische handschrift ‘Bezette Stad’ van Paul van Ostaijen (1921) graag zien? Dat kan uitzonderlijk, in Berlijn.  Een jaar na de expo Bezette Stad 100! in het Letterenhuis, die het typografische meesterwerk voor het eerst exposeerde, reist het in oktober naar het Ephraim-Palais Museum in de Duitse hoofdstad.

Ook andere topstukken en vele foto’s uit onze collectie worden gepresenteerd in de tentoonstelling 'BOEM! Paul van Ostaijen in Berlin': zoals Jos Léonards tekening van Van Ostaijen in zijn Macfarlane, of de gedrukte bundel Het sienjaal met prachtige cover van Floris Jespers. Veel aandacht gaat uit naar de handschriften van het filmscenario The Bankroet Jazz en de niet tijdens Van Ostaijens leven uitgegeven dichtbundel De feesten van angst en pijn. Deze werken werden niet toevallig gecreëerd terwijl de dichter in exil in Berlijn doorbracht van oktober 1918 tot mei 1921. 

Restauratie topstukken Paul Van Ostaijen Restauratie topstukken Paul Van Ostaijen

Alles wat straks wordt tentoongesteld, krijgt dezer dagen eerst een zorgvuldige conservatiebehandeling in het atelier. Restauratoren Annelies van de Wijngaert en Malou van Peer reinigen de handschriftfolio’s met zachte borstels en smoke sponges, verstevigen plooien met dun Japans papier en fixeren loskomende papierdeeltjes. Zo kunnen de manuscripten en tekeningen in topvorm getoond worden aan het Duitse publiek. 

Restauratie topstukken Paul Van Ostaijen Restauratie topstukken Paul Van Ostaijen

Wie was Van Ostaijen? Wat betekent hij voor een hedendaags Berlijns publiek? In de expo leer je de Vlaamse dichter beter kennen en maak je kennis met het werk dat hij in de woelige jaren na de Eerste Wereldoorlog in Berlijn schreef. Hoogtepunten zijn daarnaast ook nog het prachtige schilderij Das Liebespaar, een portret van Paul van Ostaijen en zijn geliefde Emma Clement, gemaakt door Van Ostaijens vriend Fritz Stuckenberg, en hedendaags werk van kunstenaar Hanaa el Degham.

Meer info en tickets voor de expo in Berlijn

Meld je aan voor de nieuwsbrief