Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwdruk

Wie wat bewaart, die heeft wat. Maar wat precies, en waarom? En wat is het nut ervan?

Het bewaren van literair erfgoed

De manuscripten van Hendrik Conscience, gedichten in kleur van Paul van Ostaijen, brieven van Hugo Claus, het hele archief van Ivo Michiels: het literaire erfgoed van Vlaanderen wordt in het Letterenhuis met grote zorg en veel liefde bewaard. En wie wat bewaart, die heeft wat. Maar wat precies, en waarom? En wat is het nut ervan?

Voor lezer en wetenschapper

Dirk van Hulle, lezer en literatuurwetenschapper, getuigt in Blauwdruk van boeiende ontdekkingen die zijn archiefspeurwerk heeft opgeleverd. Maar het Letterenhuis wilde graag weten hoe schrijvers zélf tegenover dergelijke praktijken staan. Wat vinden zij ervan dat een literair archief wordt bewaard, zijn schepper overleeft en een geheel eigen leven begint?

Schrijvers en hun erfgoed

We vroegen het aan negen auteurs. Jong en gevestigd talent, man en vrouw, dichter en romanschrijver, ambachtelijk en multimediaal auteur, allemaal reflecteren ze over hun in ‘literair erfgoed’ veranderde hartenbloed. De emoties lopen bij sommigen hoog op. Anderen gaan er meer rationeel mee om. In ieder geval bieden Jeroen Brouwers, Kristien Hemmerechts, Pol Hoste, Geert van Istendael, Jan Lauwereyns, Anne Provoost, Xavier Roelens, Chika Unigwe en Peter Verhelst in deze Blauwdruk veel stof tot nadenken.

Blauwdruk kost € 4,00 (zonder verzendingskosten)

Meld je aan voor de nieuwsbrief