Overslaan en naar de inhoud gaan
Het leven, een verhaal. Biografiejaar 2022 - 2023

Biografiejaar

Van september 2022 tot eind 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met jou over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

Schrijversbiografieën zijn niet meer weg te denken uit boekhandel of bibliotheek. Recent verschenen de levensgeschiedenissen van de Vlaamse auteurs J.M.H. Berckmans (2018), Paul Méral (2020), Emmanuel de Bom (2021), Hendrik Conscience (2021), Marnix Gijsen (2022), Roger van de Velde (2020) en Maurice Gilliams (2022). Biografieën van Louis Paul Boon, Hugo Claus, Ivo Michiels, Paul van Ostaijen, Paul Snoek en August Vermeylen zijn in voorbereiding.

Biografen duiken voor hun onderzoek in de archieven van het Letterenhuis om brieven, dagboeken en andere egodocumenten van hun geliefde onderwerp te bestuderen. Waarom schrijven zij eigenlijk een biografie? En welke bronnen gebruiken zij nog meer? Welke hindernissen ondervinden ze? En wij, de lezers: waarom houden wij van biografieën? Wat fascineert ons in het leven van schrijvers en andere gebiografeerden?

Biografiejaar

Campagnebeeld Wie verdient een Biografie?

Biografische schetsen

Wie verdient een biografie?

In juni lees je drie zaterdagen op rij in De Standaard der Letteren biografische schetsen van Maria Rosseels, Nicole Van Goethem en Johanna Desideria Courtmans-Berchmans. Auteurs van dienst zijn Heleen Debruyne, Nico Boon en Kathleen Vereecken.

Antoon van den Eynde - Tone Brulin

De bronnen van de biograaf

artikel uit Zuurvrij 43

De laatste decennia zijn er flink wat schrijversbiografieën geschreven mede op basis van de collectie van het Letterenhuis. Niet zelden neemt een archiefstuk een sleutelpositie in de biografie in of werpt het een heel nieuw licht op de auteur. In ‘Zuurvrij 43’ verdiept onze collectieverantwoordelijke Johanna Ferket zich in de bronnen waarin een biograaf kan spitten.

Biografieën & egodocumenten

Van Ostaijen biografie cover

Biografie Paul van Ostaijen

Matthijs de Ridder over de dichter die de wereld wilde veranderen

Zopas verscheen 'Paul van Ostaijen, de dichter die de wereld wilde veranderen', de langverwachte biografie van de grootste dichter uit de Vlaamse letteren. Biograaf Matthijs de Ridder grasduint door dit indrukwekkende levensverhaal en laat een paar pareltjes uit het archief van het Letterenhuis zien.

Leopold Flam

Ik zal alles verdragen, ook mezelf

Kristien Hemmerechts over de dagboeken van Leopold Flam

In februari verscheen Ik zal alles verdragen, ook mezelf, een keuze uit de dagboeken en brieven van de filosoof Leopold Flam (1912-1995) uit de collectie van het Letterenhuis. Kristien Hemmerechts, met Guido Van Wambeke initiatiefnemer van de uitgave, vertelt hieronder hoe zij middels een groot en vernieuwend transcriptieproject tot deze uitgave kwam.

Maurice Gilliams

Biografie & bloemlezing Maurice Gilliams

In september 2022 werd Weerspiegeld in een waterglas, de langverwachte biografie van schrijver Maurice Gilliams (1900-1982) geschreven door Annette Portegies, gepresenteerd. Tegelijk verscheen ook een bloemlezing uit het werk van Gilliams, samengesteld door Leen Huet.

Instaprondleiding

Depotbezoek

instaprondleidingen | individuele bezoekers

    Bezoek samen met een gids de geheime kamers van de Vlaamse literatuur en ontdek er 4,5 km archief. Verwacht je aan een zee van verhalen over schrijvers en hun leven!

    Podcasts

    Maurice Gilliams

    podcast

    Radiomaakster Gudrun De Geyter (VRT | Klara) maakte een vierdelige podcast over het leven van schrijver Maurice Gilliams. Met biografe Annette Portegies, schrijvers, kenners en vrienden van Gilliams én met de stem van Gilliams zelf.

    Stijn Streuvels

    radiodocumentaire

    Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.

    100 jaar Hubert Lampo

    zijn archief, een podcast en een wandeling

    In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.

    Meld je aan voor de nieuwsbrief