Overslaan en naar de inhoud gaan
Het leven, een verhaal. Biografiejaar 2022 - 2023

Biografiejaar

Van september 2022 tot juni 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met jou over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

Schrijversbiografieën zijn niet meer weg te denken uit boekhandel of bibliotheek. Recent verschenen de levensgeschiedenissen van de Vlaamse auteurs J.M.H. Berckmans (2018), Paul Méral (2020), Emmanuel de Bom (2021), Hendrik Conscience (2021), Marnix Gijsen (2022), Roger van de Velde (2020) en Maurice Gilliams (2022). Biografieën van Louis Paul Boon, Hugo Claus, Ivo Michiels, Paul van Ostaijen, Paul Snoek en August Vermeylen zijn in voorbereiding.

Biografen duiken voor hun onderzoek in de archieven van het Letterenhuis om brieven, dagboeken en andere egodocumenten van hun geliefde onderwerp te bestuderen. Waarom schrijven zij eigenlijk een biografie? En welke bronnen gebruiken zij nog meer? Welke hindernissen ondervinden ze? En wij, de lezers: waarom houden wij van biografieën? Wat fascineert ons in het leven van schrijvers en andere gebiografeerden?

Colloquium

Colloquium

De bronnen van de biograaf
  Uitverkocht don 30 maart 2023 van 9:00 tot 18:00

Met het colloquium De bronnen van de biograaf op 30 maart 2023 wil het Letterenhuis in samenwerking met de VUB en Literatuur Vlaanderen de aandacht vestigen op wat bronnen te bieden hebben voor biografen – en voor welke uitdagingen ze hen stellen.

Biografiejaar

Campagnebeeld Wie verdient een Biografie?

Resultaten

Wie verdient een biografie?

Vijf weken lang gingen we samen met De Standaard der Letteren op zoek naar de mensen van wie u graag het levensverhaal zou willen lezen. Uit de resultaten blijkt dat u vooral benieuwd bent naar de levens van de vrouwelijke auteurs en kunstenaars. 

Vijf schrijvers op zoek naar een personage

Passa Porta Festival 2023
  zon 26 maart 2023 van 16:30 tot 17:30

Schrijvers Bregje Hofstede, Mustafa Kör, Carmien Michels, Aya Sabi en Joost de Vries kozen elk een personage uit de wereldliteratuur. Ze lezen de biografietjes die ze er over schreven voor tijdens het Passa Porta Festival dat van 23 tot 26 maart Brussel inpalmt.

De biografische schets

workshopreeks
  vri 28 april 2023 tot vri 26 mei 2023 van 13:30 tot 16:30

Biografieën zijn vandaag erg populair, maar hoe begin je aan het schrijven ervan? Tips over bronnenmateriaal en hoe je ermee aan het schrijven kunt, krijg je in een driedelige cursusreeks van schrijfdocent en biograaf Chris Ceustermans.

Instaprondleiding

Depotbezoek

instaprondleidingen | individuele bezoekers

  Bezoek samen met een gids de geheime kamers van de Vlaamse literatuur en ontdek er 4,5 km archief. Verwacht je aan een zee van verhalen over schrijvers en hun leven!

  Lezen en luisteren

  Maurice Gilliams

  Biografie & bloemlezing Maurice Gilliams

  In september 2022 werd Weerspiegeld in een waterglas, de langverwachte biografie van schrijver Maurice Gilliams (1900-1982) geschreven door Annette Portegies, gepresenteerd. Tegelijk verscheen ook een bloemlezing uit het werk van Gilliams, samengesteld door Leen Huet.

  Leopold Flam

  Ik zal alles verdragen, ook mezelf

  Kristien Hemmerechts over de dagboeken van Leopold Flam

  In februari verscheen Ik zal alles verdragen, ook mezelf, een keuze uit de dagboeken en brieven van de filosoof Leopold Flam (1912-1995) uit de collectie van het Letterenhuis. Kristien Hemmerechts, met Guido Van Wambeke initiatiefnemer van de uitgave, vertelt hieronder hoe zij middels een groot en vernieuwend transcriptieproject tot deze uitgave kwam.

  Stijn Streuvels in Het Lijsternest

  Het uitzicht der dingen

  Podcast

  Jonge schrijvers en illustratoren lieten zich door het leven en het oeuvre van Streuvels inspireren. Hoe dat in zijn werk ging, vertellen de makers en Gerda Dendooven, een van de ambassadeurs van het project, zelf. (Her)beluister hier de podcast. 

  Meld je aan voor de nieuwsbrief