Overslaan en naar de inhoud gaan
Het leven, een verhaal. Biografiejaar 2022 - 2023

Biografiejaar

Van september 2022 tot juni 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met jou over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

Schrijversbiografieën zijn niet meer weg te denken uit boekhandel of bibliotheek. Recent verschenen de levensgeschiedenissen van de Vlaamse auteurs J.M.H. Berckmans (2018), Paul Méral (2020), Emmanuel de Bom (2021), Hendrik Conscience (2021), Marnix Gijsen (2022), Roger van de Velde (2020) en Maurice Gilliams (2022). Biografieën van Louis Paul Boon, Hugo Claus, Ivo Michiels, Paul van Ostaijen, Paul Snoek en August Vermeylen zijn in voorbereiding.

Biografen duiken voor hun onderzoek in de archieven van het Letterenhuis om brieven, dagboeken en andere egodocumenten van hun geliefde onderwerp te bestuderen. Waarom schrijven zij eigenlijk een biografie? En welke bronnen gebruiken zij nog meer? Welke hindernissen ondervinden ze? En wij, de lezers: waarom houden wij van biografieën? Wat fascineert ons in het leven van schrijvers en andere gebiografeerden?

Colloquium

De bronnen van de biograaf

Studiedag over de schrijversbiografie en de rol van bronnenmateriaal
    don 30 maart 2023 van 9:00 tot 18:00

Met het colloquium De bronnen van de biograaf op 30 maart 2023 wil het Letterenhuis in samenwerking met de VUB en Literatuur Vlaanderen de aandacht vestigen op wat bronnen te bieden hebben voor biografen – en voor welke uitdagingen ze hen stellen.

Wie verdient een biografie?

Campagnebeeld Wie verdient een Biografie?

Oproep

Wie verdient een biografie?

Tijdens November Boekenmaand gingen we samen met De Standaard der Letteren op zoek naar wie volgens jou, de lezer, een biografie verdient. We deden een oproep met tien namen van mensen uit de culturele wereld van wie het Letterenhuis archief bewaart, waaruit je kont kiezen – maar uiteraard kon je ook zelf een naam naar voren schuiven van een (al overleden) Vlaamse schrijver, dichter of andere kunstenaar.

Campagnebeeld Wie verdient een Biografie?

Resultaten

Wie verdient een biografie?

Vijf weken lang gingen we samen met De Standaard der Letteren op zoek naar de mensen van wie u graag het levensverhaal zou willen lezen. Uit de resultaten blijkt dat u vooral benieuwd bent naar de levens van de vrouwelijke auteurs en kunstenaars. 

Groepsrondleiding

Depotbezoek

instaprondleidingen | individuele bezoekers
    zat 18 februari 2023 van 14:30 tot 16:00
    Meer momenten
    zat 18 maart 2023 van 14:30 tot 16:00

Bezoek samen met een gids de geheime kamers van de Vlaamse literatuur en ontdek er 3,5 km archief. Verwacht je aan een zee van verhalen over schrijvers en hun leven!

Lezen en kijken

Maurice Gilliams

Biografie & bloemlezing Maurice Gilliams

In september 2022 werd Weerspiegeld in een waterglas, de langverwachte biografie van schrijver Maurice Gilliams (1900-1982) geschreven door Annette Portegies, gepresenteerd. Tegelijk verscheen ook een bloemlezing uit het werk van Gilliams, samengesteld door Leen Huet.

Stijn Streuvels in Het Lijsternest

Het uitzicht der dingen

Podcast

Jonge schrijvers en illustratoren lieten zich door het leven en het oeuvre van Streuvels inspireren. Hoe dat in zijn werk ging, vertellen de makers en Gerda Dendooven, een van de ambassadeurs van het project, zelf. (Her)beluister hier de podcast. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief