Overslaan en naar de inhoud gaan
Hugo Claus

Behoud de Begeerte | Hugo Clauslezing

Hugo Claus stond vaak op één van de podia van Behoud de Begeerte. En ook na zijn dood was voor Hugo Claus een prominente plaats voorbehouden in de programma's van Behoud de Begeerte.

Bij leven en welzijn stond Hugo Claus ongeveer honderddertig keer op één van de podia van Behoud de Begeerte. Ook na zijn dood was voor Hugo Claus een prominente plaats voorbehouden in de programma’s van Behoud de Begeerte: om te beginnen organiseerde BdB kort na Claus’ overlijden de afscheidsplechtigheid en een paar weken later de uitgebreide en indrukwekkende ’Hommage met oesters’, beide in de Bourlaschouwburg te Antwerpen. Eveneens in de Bourlaschouwburg, en telkens in coproductie met Toneelhuis, vonden tot op heden vier Clauslezingen plaats. In 2013 stond Saint Amour helemaal in het teken van Hugo Claus.

De vijfde Hugo Clauslezing valt bijna dag aan dag samen met de tiende verjaardag van Claus’ overlijden. De Clauslezing werd in het verleden uitgesproken door Gerrit Komrij, Gerard Mortier, Kees van Kooten en, in 2017, door Tom Lanoye. Wie dit jaar de lezing voor zijn rekening zal nemen, wordt later op het jaar bekendgemaakt. 

Om deze bijzondere verjaardag te herdenken is alvast een bijzonder programma in voorbereiding, waaraan o.a. Kevin Absillis, Mark Schaevers en Josse De Pauw meewerken.

Het verdriet staat niet alleen. Een leven in verhalen (samengesteld door Mark Schaevers) en een speciale editie van De verwondering (bezorgd door Kevin Absillis) worden officieel gepresenteerd op deze avond. Ook de poëziebloemlezing (met tekeningen) Alsof er te kiezen was wordt die avond getoond.

Verder nodigt Behoud de Begeerte een viertal jonge auteurs uit om het werk van Claus te ontdekken. Lize Spit en Emy Koopman bijvoorbeeld worden gevraagd om een paar boeken van Claus te lezen. Ze delen hun bevindingen met Claus-adept Yannick Dangre.

Hugo Clauslezing

  • Bourlaschouwburg Antwerpen
  • zondag 18 maart 2018
  • coproductie Behoud de Begeerte, Toneelhuis en De Bezige Bij
  • www.begeerte.be

Meld je aan voor de nieuwsbrief