Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen Boekenstad

Een stedelijk gecoördineerd letterenbeleid

Antwerpen Boekenstad voert een ondersteuningsbeleid van bestaande literaire projecten en een uitstralingsbeleid dat Antwerpen profileert als de boekenmetropool van Vlaanderen.

Antwerpen als boekenstad

Antwerpen is de boekenmetropool van Vlaanderen zoals Amsterdam dat vandaag de dag is voor Nederland. In de Scheldestad zijn een honderdtal organisaties actief die zich inspannen voor het boek en de letteren: uitgeverijen, boekhandels, literaire organisatoren, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Stichting Lezen, de Vlaamse Auteursvereniging, het Letterenhuis, de Stadsbibliotheek en de openbare bibliotheken, Creatief Schrijven, Boek.be, en niet te vergeten, alle auteurs die hier vandaag wonen en werken.

Wereldboekenstad 2004

Antwerpen Boekenstad bestaat sinds 2003. De bedoeling is vorm te geven aan het stedelijke letterenbeleid. In 2004 werd Antwerpen door de UNESCO uitgeroepen tot Wereldboekenstad 2004. Tussen 23 april 2004 en 22 april 2005 bood ABC2004 een avontuurlijk en breed programma dat de letteren en het boek in Antwerpen in de schijnwerpers plaatste.

De rol van Antwerpen Boekenstad

De werking van Antwerpen Boekenstad werd na ABC2004 geïntegreerd in het Letterenhuis. Boekenstad voorziet in een ondersteuningsbeleid van bestaande literaire evenementen en projecten en een uitstralingsbeleid dat Antwerpen profileert als boekenmetropool.

Antwerpen Boekenstad is het aanspreekpunt voor de noden en vragen van de literaire sector in Antwerpen. Naast deze coördinerende rol ondersteunt en initieert Antwerpen Boekenstad ook zelf activiteiten rond lezen, schrijven en vertellen, in al hun aspecten en expressievormen. Boekenstad coördineert het Antwerpse stadsdichterschap.

Meld je aan voor de nieuwsbrief